Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συκοφαντικές κατηγορίες εναντίον Κυπρίων δημοσιογράφων

Ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησαν στελέχη του κατοχικού καθεστώτος Ντενκτάς, αυτή τη φορά σε βάρος δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκοκυπριακών εφημερίδων, τα κατοχικά όργανα εμφανίζουν σαν «μέλη της ελληνοκυπριακής ΚΥΠ» τον πρόεδρο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) Ανδρέα Καννάουρο, καθώς και τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Ιμπραχήμ Αζίζ.

Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά από τη σύλληψη του αρχισυντάκτη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «ΑΒΡΟΥΠΑ» - την περασμένη Παρασκευή - Σιενέρ Λεβέντ. Με δήλωσή του ο Αν. Καννάουρος ανέφερε ότι «στη φασιστική και στραγγαλιστική εκστρατεία τους εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "ΑΒΡΟΥΠΑ" και των δημοσιογράφων της, η κατοχική δύναμη Αττίλα και το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς επιστρατεύουν και την ξεφτισμένη γκαιμπελική μεθοδολογία του ψεύδους και της συκοφαντίας περί πρακτόρων και κατασκόπων».

Ο πρόεδρος της ΕΣΚ παράλληλα τόνισε ότι «για τον κάθε τίμιο και ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο πρέπει να είναι ολοφάνερο ότι το ασύστολο ψεύδος κατασκευάστηκε και εκτοξεύτηκε με στόχο να διαβληθεί και να πληγεί η εκστρατεία που διεξάγουν η Ενωση Συντακτών και ο πρόεδρος της, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, για τη σωτηρία της "ΑΒΡΟΥΠΑΣ" και των δημοσιογράφων της και να στηριχτεί ένα φαμπρικαρισμένο "κατηγορητήριο" περί "κατασκοπίας" σε βάρος των κρατουμένων Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων».

Αθλια μεθόδευση

Εξάλλου με ανακοίνωσή της, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας «καταδικάζει με οργή και αποτροπιασμό την γκαιμπελική εκστρατεία ψεύδους και συκοφαντίας που το τουρκοκυπριακό καθεστώς και ο στρατός κατοχής έχει εξαπολύσει εναντίον της Ενωσης Συντακτών Κύπρου και προσωπικά του Προέδρου της, διακεκριμένου συναδέλφου κ. Ανδρέα Καννάουρου».

Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκοκυπριακού Τύπου, τα κατοχικά όργανα, που ανακρίνουν τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας "ΑΒΡΟΥΠΑ" Σιενέρ Λεβέντ και τους άλλους συλληφθέντες Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους, κατηγορούν τον κ. Καννάουρο ως "μέλος της ελληνοκυπριακής ΚΥΠ"»!

Ενώ σ' άλλο σημείο αναφέρει ότι ο σκοπός τους είναι προφανής: «Να συκοφαντηθεί ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, προκειμένου να σταματήσει τον αγώνα του υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και κατά της φίμωσης και των διωγμών που υφίστανται η εφημερίδα "ΑΒΡΟΥΠΑ" και οι δημοσιογράφοι της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, καταγγέλλει την άθλια αυτή μεθόδευση και τα στημένα "κατηγορητήρια" περί κατασκοπίας και δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να αντιταχθεί στη φασιστική αυτή εκστρατεία».

Το ΔΣ δηλώνει επίσης, μέσα από την ανακοίνωσή του, κατηγορηματικά ότι οι Ελληνες και οι Κύπριοι δημοσιογράφοι δεν τρομοκρατούνται και με κανέναν τρόπο δε θα σταματήσουν τους αγώνες τους για Ελευθερία, Δημοκρατία, Ελευθεροτυπία και αποκατάσταση της νομιμότητας και σεβασμό των αποφάσεων των Διεθνών Οργανισμών για την Κύπρο.

Παράλληλα, η ΕΣΗΕΑ, τονίζει ότι φρόντισε να ενημερώσει ήδη όλες τις διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές δημοσιογραφικές Ενώσεις, καθώς και τον υπουργό των Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππα, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους Ελληνες ευρωβουλευτές και την επίτροπο κ. Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς και δημοσιογράφους - μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ζητά από τους επίσημους φορείς του πολιτικού βίου της χώρας, «να ασκήσουν όλη την επιρροή τους, όπου και με όποιον τρόπο κρίνουν χρήσιμο, προκειμένου να σταματήσει αμέσως αυτή η άθλια και φασιστικού τύπου επιχείρηση συκοφάντησης και περιφρόνησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της έκφρασης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η ΠΟΕΣΥ, ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, ανταποκρίνεται θετικά στις πρωτοβουλίες της και στην ενεργοποίησή της υπέρ των διωκομένων Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων και αξιώνει την άμεση αποφυλάκιση όλων και την αναίρεση κάθε χαλκευμένης κατηγορίας. Οπως και να σταματήσει αμέσως κάθε υπονομευτική και τρομοκρατική ενέργεια για την έκδοση και ελεύθερη κυκλοφορία της εφημερίδας».

Ενώ σε άλλο σημείο καλεί «τους δημοσιογράφους της Τουρκίας να σταθούν δίπλα στο πλευρό των διωκομένων και συκοφαντημένων δημοσιογράφων της Κύπρου, υπερασπίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα των δημοσιογράφων να πληροφορούνται και να πληροφορούν ελεύθερα, σε συνθήκες πλήρους ελευθεροτυπίας και δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ