Σάββατο 14 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Προς αναμονή ψηφοφορίας για τις κυρώσεις

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.- Σε σχέδιο απόφασης για την επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων εναντίον της ΛΔ Κορέας συμφώνησαν χτες τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Στο κείμενο, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από το ΣΑ, εκφράζεται «βαθιά ανησυχία» για την αύξηση της έντασης στην περιοχή μετά την πρόσφατη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, που, όπως σημειώνεται, συνιστά «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Την ίδια στιγμή βέβαια, απαλλάσσονται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ, που κατέχουν τεράστια πυρηνικά οπλοστάσια.

Ξεκαθαρίζεται, πάντως, πως θα χρειαστεί νέα απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για να επανεξετάσει τη στάση του έναντι της ΛΔ Κορέας, ενώ εξαλείφεται η αναφορά των Αμερικανών στο Κεφάλαιο Επτά της Χάρτας του ΟΗΕ που εξουσιοδοτεί το ΣΑ για τη λήψη στρατιωτικής δράσης...

Οι κυρώσεις, μεταξύ άλλων, προβλέπουν διεθνές εμπάργκο στις εξαγωγές συγκεκριμένου στρατιωτικού εξοπλισμού (π.χ. πύραυλοι, άρματα μάχης, πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη) και σε «είδη πολυτελείας». Παραμένει η αναφορά για έρευνες (για «όπλα μαζικής καταστροφής») σε βορειοκορεατικά πλοία στο εξωτερικό, όπως και η απαγόρευση χορήγησης βίζας και το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και χρηματοπιστωτικών λογαριασμών όσων Βορειοκορεατών «συνδέονται» με στρατιωτικά βαλλιστικά και πυρηνικά προγράμματα της ΛΔ Κορέας.

Είχαν προηγηθεί εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ οι έντονες αντιρρήσεις Κίνας και Ρωσίας στις ακόμη «σκληρότερες» κυρώσεις που πρότειναν ΗΠΑ - Βρετανία οδήγησαν σε ένα πιο «στρογγυλεμένο» σχέδιο απόφασης... Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν και διμερείς επαφές, όπως η συνάντηση των Προέδρων Κίνας και Ν. Κορέας στο Πεκίνο, η αποστολή Κινέζου απεσταλμένου στη Μόσχα και η έκτακτη επίσκεψη του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών στην Πιονγκγιάνγκ, για διαβουλεύσεις με τη βορειοκορεατική ηγεσία. Η δε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις ανακοίνωσε εκτάκτως νέα περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία (Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Κίνα) από την ερχόμενη βδομάδα έως τις 22 του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ