Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στρο: «Ολέθρια η κατάσταση»

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Η κατάσταση σήμερα στο Ιράκ είναι ολέθρια» υποστήριξε, μιλώντας στο BBC, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. Ο Τζακ Στρο δήλωσε ότι «έγιναν τεράστια λάθη, μετά το τέλος της στρατιωτικής εισβολής, στον τομέα της οικοδόμησης μιας πολιτικής διοίκησης», επιρρίπτοντας το σύνολο της ευθύνης στις ΗΠΑ. Εκτίμησε ότι τα λάθη αυτά οφείλονται στο ότι δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις του τότε Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Εκλεισε τη συνέντευξή του, αποφεύγοντας να κάνει προβλέψεις για το μέλλον.

Οι δηλώσεις Στρο συνέπεσαν με συνέντευξη που παραχώρησαν στη Βαγδάτη διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στο δυτικό Ιράκ. Οι Αμερικανοί αξιωματικοί παραδέχτηκαν ότι η κατάσταση στις δυτικές επαρχίες είναι «δύσκολη» και μάλιστα εκτίμησαν ότι «δε θα τερματιστεί η βία παρά μόνο αφού οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρήσουν, γιατί είναι σαφές ότι οι ιρακινές δυνάμεις γίνονται αντιληπτές ως πιο νόμιμες, οπότε θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα». Οι αξιωματικοί, πάντως, απέφυγαν να θέσουν ως προϋπόθεση αποκατάστασης της ηρεμίας την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, σε περιορισμένα, σε σχέση με άλλες μέρες, περιστατικά βίας σε Βαγδάτη, Μπαακούμπα, κυρίως, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, εκ των οποίων η πλειοψηφία πολίτες. Επίσης, χτες, σύμφωνα με ιρακινές πηγές, δολοφονήθηκε ο κουνιάδος, και πιθανότατα ο ανιψιός, του νυν δικαστή στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν.

Τέλος, θόρυβο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ βίντεο που καταγράφει επίθεση ανταρτών, το Σεπτέμβρη του 2005, κατά αυτοκινητοπομπής φορτηγών της εταιρείας «Χαλιμπάρτον», όπου οι Αμερικανοί στρατιώτες - συνοδοί φαίνονται να εγκαταλείπουν τους οδηγούς στην τύχη τους. Στην επίθεση σκοτώθηκαν 3 οδηγοί και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι. Ο αμερικανικός στρατός διέψευσε ότι τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν έτσι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ