Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων

Οι αυξημένοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (καύσιμα, τσιγάρα, τέλη κινητής τηλεφωνίας) αναπληρώνουν τις φοροελαφρύνσεις των ισχυρών

Στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων τόσο μέσω της άμεσης όσο και κυρίως της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης) στηρίζεται η εκτέλεση και του φετινού προϋπολογισμού. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στα οποία ταυτόχρονα αποτυπώνονται με κραυγαλέο τρόπο οι φοροελαφρύνσεις που θεσμοθετήθηκαν σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι το σύνολο των κρατικών εσόδων στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος του 2006 καταγράφει άλμα 9,9%, το οποίο όμως είναι χαμηλότερο από τον επίσημο στόχο (10,3%) που έβαλε η κυβέρνηση για το 12μηνο του 2006. Η καταγραφόμενη «υστέρηση» οφείλεται αποκλειστικά στους μειωμένους συντελεστές φορολόγησης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Τα σπασμένα, για μια ακόμη φορά, φορτώθηκαν στις πλάτες των λαϊκών εισοδημάτων, τα οποία εκτός από τους αρχικά προβλεπόμενους φόρους, από την 1η Ιούλη του 2006 σηκώνουν και τους νέους αυξημένους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, στα τέλη κινητής τηλεφωνίας και στα τσιγάρα. Μόνο για το 2006, το πρόσθετο κονδύλι στα καύσιμα φτάνει στα 115 εκατ. ευρώ, στα τσιγάρα φτάνει στα 180 εκατ. ευρώ το χρόνο και στα τέλη κινητής τηλεφωνίας περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο. Και αυτό είναι μόνο η πρώτη δόση. Ο νέος προϋπολογισμός έτους 2007 (το προσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή μεθαύριο Δευτέρα) προβλέπει και τη δεύτερη δόση ανατίμησης του φόρου καυσίμων που ψηφίστηκε ήδη από την κυβέρνηση της ΝΔ φέτος το καλοκαίρι. Οι κρατικές υπηρεσίες υπολογίζουν το πρόσθετο χαράτσι για το 2007 στα 320 εκατ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό ότι οι όποιες αναπροσαρμογές στο αφορολόγητο και στη φορολογική κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων. Σε ό,τι αφορά τις «ελαφρύνσεις» των λαϊκών εισοδημάτων, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φροντίσει να τις πάρει πίσω με το άλλο χέρι, στο πολλαπλάσιο και μάλιστα προκαταβολικά. Αυτό ακριβώς έπραξε και μέσα στο καλοκαίρι του 2006 με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Το 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2006 εμφανίζεται ως εξής:

  • Εσοδα: Διογκώθηκαν στα 29,73 δισ. ευρώ (από 27 δισ. ευρώ πέρσι) παίρνοντας αύξηση 9,9%
  • Δαπάνες: Τρέχουν με ρυθμό μόλις 2,9%, γεγονός που έχει να κάνει και με τις διαφορετικές ημερομηνίες πληρωμής τόκων, οι οποίες για το 2006 βρίσκονται προς το τέλος του έτους. Το σχετικό κονδύλι διαμορφώθηκε σε 33,9 δισ. ευρώ (από 32,96 δισ. ευρώ πέρσι).
  • Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 28,7% στα 5,79 δισ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ