Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Ενα κομμάτι επέστρεψε σπίτι

Το πρώτο από τα διασπαρμένα στο εξωτερικό θραύσματα των Γλυπτών του Παρθενώνα βρίσκεται από χτες στην Αθήνα, όπου και παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον υπουργό Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος το παρέλαβε προχτές από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Αναφερόμενος στην κίνηση του Πανεπιστημίου να επιστρέψει (σ.σ. με το αζημίωτο, αφού του δίνουμε ως «αντίδωρο» άλλο αρχαίο) το θραύσμα, ο υπουργός είπε ότι το ίδρυμα «ουσιαστικά, έκανε το πρώτο βήμα για την προώθηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, κατανοώντας ότι δε θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει ούτε επιστημονικό, ούτε νομικό, ούτε ηθικό έρεισμα για την παρακράτησή του». Εσπευσε, πάντως, να επαναλάβει την πρόταση προς τα μουσεία του εξωτερικού που έχουν κομμάτια των Γλυπτών ότι «για κάθε διάσπαρτο θραύσμα του Παρθενώνα που επιστρέφει στη θέση του, θα προσφερθούν, ως δείγμα καλής θελήσεως και συνεργασίας, "αντίδωρα" από το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν μας». Τα καθησύχασε, μάλιστα, ότι η επιστροφή τους «δε θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλα μνημεία ή συλλογές αρχαιοτήτων. Η περίπτωση του Παρθενώνα είναι εντελώς ξεχωριστή».

Θυμίζουμε ότι μόλις πριν λίγες μέρες, με αφορμή την επιστροφή των δύο αρχαίων αντικειμένων από το Μουσείο Γκετί των ΗΠΑ, ο υπουργός είχε διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα διεκδικεί ό,τι «αποδεδειγμένα» είναι προϊόν λαθρανασκαφής ή παράνομης εξαγωγής και εμπορίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει... όλα, αλλά με την παραπάνω, χτεσινή διαβεβαίωση προς τα μουσεία, η τακτική του ΥΠΠΟ είναι μάλλον αντιφατική.

Αντιφατική παραμένει και η παλιά ρητορική περί «επανένωσης» των Γλυπτών με τον Παρθενώνα... στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Ετσι και χτες, ο υπουργός είπε ότι «η ακεραιότητα της μορφής του Παρθενώνα είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την πρόσληψή του ως ενιαίου έργου τέχνης (...) Μόνο αν ξανακερδηθεί η ενότητα του συνόλου με την επανένωση όλων των διάσπαρτων μελών του, ο Παρθενώνας θα αποκατασταθεί ως κορυφαίο σύμβολο του Ευρωπαϊκού πνεύματος, πάνω στο οποίο συνοψίζονται οι βασικές αρχές του ανθρωπισμού».

Να σημειωθεί, πάντως, πως αν επιστρέψουν τα Γλυπτά, θα βρίσκονται στην «κορυφή» του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και όχι στον Παρθενώνα. Είναι ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο ακόμη αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, δεδομένου ότι είναι κοινώς αποδεκτό, πως τα Γλυπτά, εκτός από διακοσμητικό ρόλο έπαιζαν και αρχιτεκτονικό. Ανεξάρτητα από την τεχνική πλευρά του θέματος είναι σαφές πολιτικά, πως σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας αποδέχονταν αυτό που εξαρχής τίθονταν ως αίτημα πραγματικής επανένωσης του Μνημείου, τότε θα υπονομευόταν ουσιαστικά η πολιτική επιλογή για την καταστροφική χωροθέτηση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη.

Ολα αυτά μπορεί να μη μειώνουν σε τίποτα το δίκαιο του αιτήματος της επιστροφής τους, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν «ξεκάθαρη εθνική στρατηγική»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το θραύσμα Fagan στην Ακρόπολη(2022-01-11 00:00:00.0)
Δάνεισε γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο «Ερμιτάζ»(2014-12-06 00:00:00.0)
Μόνη «οδός» η αλλαγή συσχετισμών(2012-06-28 00:00:00.0)
«Νόστοι» και επαναπατρισμοί(2008-09-24 00:00:00.0)
«Απολογισμός» και για τα Μάρμαρα(2004-02-25 00:00:00.0)
Παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου!(2002-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ