Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΒΕΑ
Συντονισμένα πυρά κατά του δικαιώματος των διαδηλώσεων

Βιομήχανοι, κυβέρνηση και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας Ν. Κακλαμάνης και Κ. Σκανδαλίδης συναγωνίστηκαν σε αντιδημοκρατικές προτάσεις

Με διακηρυγμένο στόχο τον περιορισμό της λαϊκής κατάκτησης των διαδηλώσεων και ουσιαστικά την παραπέρα συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, πραγματοποιήθηκε χτες, με την επί της ουσίας κυβερνητική στήριξη, η ημερίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) με θέμα τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Επιχείρηση στην οποία συνεισέφεραν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας του δικομματισμού Νικ. Κακλαμάνης (ΝΔ) και Κ. Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ). Συνδιοργανωτής της ημερίδας ήταν και η εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

Χαρακτηριστικές του κλίματος είναι οι προτάσεις που έθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, αφού ξεπερνούν, ακόμη και αυτές του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρα.

Ετσι, ο Κ. Μίχαλος, έθεσε τρία ζητήματα, με μορφή... διατάγματος, για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Συγκεκριμένα, είπε: «Πρώτον: Οποιος θέλει εφεξής να διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να ζητάει εγγράφως την άδεια της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αρχής πέντε μέρες πριν τη διεξαγωγή της διαδήλωσης. Δεύτερον: Οποιος δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσης που διοργανώνει οφείλει να συνεργάζεται με την αστυνομία και να της ζητά με αποζημίωση πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης. Τρίτον: Ολες οι διαδηλώσεις πλην αυτών που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, την πορεία του Πολυτεχνείου και την Πρωτομαγιά υποχρεωτικά οφείλουν να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας. Διαφορετικά οι πορείες στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας να μην επιτρέπονται»..!

Και ενώ ακούστηκαν αυτά τα εκπληκτικά, αμέσως μετά διαβάστηκε το μήνυμα του Β. Πολύδωρα, υπουργού Δημόσιας Τάξης, προς την ημερίδα, στο οποίο ρητά αναφερόταν: «Συμπλέουμε στην προσπάθεια αυτή. Στην προσπάθεια να μεταδώσουμε σε όλους, και σε αυτούς που διαμαρτύρονται ακόμη για την κινητοποίηση αυτή, το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν το κέντρο της πρωτεύουσας κάθε μέρα σχεδόν να ασφυκτικά από τις διαδηλώσεις - καθ' όλα αποδεκτές καταρχήν(!!)».

Στην ημερίδα, παραβρέθηκε και χαιρέτισε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος και είπε ότι πρέπει να γίνει... διάλογος για το θέμα, συμφωνώντας με την πρόταση του Β. Πολύδωρα. Νωρίτερα, δε, ο Τ. Αθανασιάδης, διευθυντής της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ, ανέλαβε να εξηγήσει στους παρευρισκόμενους, γιατί είναι Συνταγματικά... ορθό να ζητάνε τον περιορισμό των διαδηλώσεων σε μια λωρίδα!

Σε όλη αυτή την απόπειρα, δε θα μπορούσαν να μείνουν... ασυγκίνητοι και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας του δικομματισμού. Ετσι, ο Ν. Κακλαμάνης, αφού ξεκαθάρισε στους επιχειρηματίες της πόλης (σ.σ.: σύσσωμος ο μεγαλοεπιχειρηματικός κόσμος παραβρέθηκε στην εκδήλωση) ότι το «επιχειρείν στην πόλη» θα είναι μια από τις πέντε βασικές παραμέτρους του προγράμματός του, είπε ότι «δεν μπορεί να αποσυντονίζεται ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός της πόλης». Πρότεινε, μάλιστα να γίνει... «πρωτόκολλο» ανάμεσα στους φορείς της πόλης για να ρυθμιστεί το ζήτημα και να μη γίνει νόμος. Και πρόσθεσε υποκριτικά: «Τα αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα δε μπαίνουν σε διαπραγμάτευση». Αξίζει, βέβαια, να πούμε ότι αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας με τη ΝΔ ήταν παρόντες, ενώ ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Ν. Κακλαμάνη, Φ. Ιγνατίου, μοίραζε ένα κείμενό του με τίτλο «Η "δικτατορία" των διαδηλώσεων»!

Ο έτερος του δικομματισμού, Κ. Σκανδαλίδης, αφού αποδέχτηκε το... πρόβλημα που υπάρχει, συμφώνησε με τον Ν. Κακλαμάνη να γίνει «πρωτόκολλο» το οποίο «θα σεβαστεί και θα καταγγείλει επώνυμα όποιον το παραβιάζει». Βέβαια, όταν πιέστηκε από τον Γ. Παπαθανασίου αν συμφωνεί με την πρόταση για διαδηλώσεις σε μια λωρίδα, ο Κ. Σκανδαλίδης, είπε «ναι», αν αυτή είναι η απόφαση των φορέων!

Τη νομιμοποίηση όλου αυτού του ψευτοδιαλόγου, ανέλαβε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, διά του προέδρου του, Γρ. Φελώνη. Ετσι, έβαλε σε... συζήτηση τα κριτήρια του ΕΒΕΑ και της κυβέρνησης περί μικρής και μεγάλης συγκέντρωσης, λέγοντας ότι μια συγκέντρωση 100 ανθρώπων μπορεί να είναι μεγάλη αν το Συνδικάτο απευθύνεται σε τόσους! Πρόσθεσε, σε άλλο σημείο, ότι «πρέπει να δούμε την αιτία των συγκεντρώσεων» και πως δεν ευθύνονται οι διαδηλωτές για τις καταστροφές των καταστημάτων. Τέλος, έριξε ευθύνες στην Αστυνομία, η οποία κλείνει όλο το κέντρο της Αθήνας για μια διαδήλωση 200 ανθρώπων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ