Μένουν «ξεκρέμαστοι» πολλοί εργαζόμενοι μαθητές
Ως κίνηση αναβάθμισης της εκπαίδευσης επιχειρεί να εμφανίσει το υπουργείο Παιδείας και την κατάργηση των απογευματινών ΤΕΕ, στην οποία προχωρά μετά την ψήφιση του νόμου για μετατροπή των ΤΕΕ σε Επαγγελματικά Λύκεια. Ετσι, από φέτος 61 απογευματινά ΤΕΕ δεν πρόκειται να εγγράψουν μαθητές στην Α' τάξη τους, χωρίς στο μεταξύ να έχουν παρθεί μέτρα για τους εργαζόμενους μαθητές.
Το υπουργείο Παιδείας σε χτεσινή ανακοίνωσή του με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε, υποστηρίζει, αναφερόμενο στο φτιασίδωμα που έκανε στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, ότι «ικανοποιεί και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες μιας σύγχρονης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης προσαρμοσμένης στα ζητούμενα της κοινωνίας». Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, προχώρησε στο χωροταξικό ανασχεδιασμό των λειτουργούντων ως Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, λαμβάνοντας υπ' όψη αφενός μεν την πάγια απαίτηση για λειτουργία όλων των σχολείων με πρωινό ωράριο λειτουργίας, αφετέρου δε το γεγονός ότι τα νέα Επαγγελματικά Σχολεία λειτουργούν ως Λύκεια και όχι ως Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια».
Στο όνομα δηλαδή και της λειτουργίας των σχολείων σε πρωινή βάρδια, κάτι που αποτελεί στόχο πάλης και διεκδίκησης, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην κατάργηση των απογευματινών ΤΕΕ. Αφήνει έτσι «ξεκρέμαστους» στην ουσία τους εργαζόμενους μαθητές, για τους οποίους η ιδιωτική εκπαίδευση προβάλλει ως λύση, αφού η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου που υλοποιεί η κυβέρνηση δεν προβλέπει μέτρα για την ενίσχυση των λαϊκών οικογενειών ώστε όλοι οι νέοι μέχρι τα 18 τους να φοιτούν σε πρωινά σχολεία και να μη χρειάζεται να δουλεύουν. Αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά η ανάγκη διεύρυνσης της βασικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης μέχρι 18 χρόνων, μέσα από ένα ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο και με την όποια επαγγελματική εκπαίδευση να έπεται και κατάργηση του διπλού ανισότιμου σχολικού δικτύου γενικού και τεχνικού σχολείου, είτε αυτό λέγεται ΤΕΕ είτε ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΣ. Παράλληλα, απαιτείται η αναδιοργάνωση της νυχτερινής εκπαίδευσης με τη φοίτηση να είναι ίδιας διάρκειας με τα ημερήσια σχολεία.