Διατηρώντας το διπλό ανισότιμο σχολικό δίκτυο, γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης μετά το Γυμνάσιο, η κυβέρνηση προχωρά από φέτος στην εφαρμογή του νόμου που ψήφισε το καλοκαίρι και με τον οποία τα ΤΕΕ καταργούνται και δημιουργούνται τα ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια) και οι διετείς ΕΠΑΣ (Επαγγελματικές Σχολές) στις οποίες θα φοιτούν απόφοιτοι της Α' Λυκείου. Παράλληλα, τα «Ενιαία Λύκεια» μετονομάζονται και πάλι σε «Γενικά Λύκεια».
Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων για το ότι, λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν είχαν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των Επαγγελματικών Λυκείων, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τους τομείς και τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στα Επαγγελματικά Λύκεια, το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α' τάξης τους, καθώς και γενικά ζητήματα λειτουργίας.
Και από το περιεχόμενο της Α' τάξης, τα περί ισοτιμίας με τα Γενικά Λύκεια που προβάλλει η κυβέρνηση φαίνεται ότι παραμένουν σε επίπεδο τυπικό, αφού πρόκειται για διαφορετικά σχολεία, με διαφορετικό πρόγραμμα και σκοπό, με την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση προσανατολισμένη στην παροχή πρακτικών δεξιοτήτων για τη μεγάλη μάζα των παιδιών της εργατικής τάξης.
Το πρόγραμμα των ΕΠΑΛ είναι διαρθρωμένο σε κύκλους, τομείς και ειδικότητες. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, στην Α' τάξη του ΕΠΑΛ οι κύκλοι μαθημάτων που θα λειτουργήσουν είναι ο Τεχνολογικός, ο κύκλος Υπηρεσιών και ο Ναυτικός - Ναυτιλιακός.
Στη Β' τάξη, λειτουργούν 9 τομείς: Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Δομικών Εργων, Πληροφορικής, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Υγείας και Πρόνοιας, Γεωπονίας - Τροφίμων - Περιβάλλοντος και Ναυτικός - Ναυτιλιακός.
Στη Γ' τάξη, λειτουργούν 17 ειδικότητες αντίστοιχες με τους παραπάνω τομείς: Γενικής Μηχανολογίας, Μηχανικής Αυτοκινήτων, Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων, Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων, Ηλεκτρονικών Συστημάτων Επικοινωνιών, Κτιριακών Εργων, Υποστήριξης Συστημάτων Εφαρμογών και Δικτύων, Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων, Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων, Βοηθών Φαρμακείων, Τεχνολογία και Ελεγχος Τροφίμων, Εργα Τοπίου - Περιβάλλον και Αγροτουρισμός, Σύγχρονης Επιχειρηματικής Γεωργίας, Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.
Σε ό,τι αφορά το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α' τάξης, η οποία θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβρη, τα γενικά μαθήματα καταλαμβάνουν 25 ώρες, τα μαθήματα των κύκλων Τεχνολογίας και Υπηρεσιών 9 ώρες (με τις δύο από αυτές να αφιερώνονται στον «επαγγελματικό προσανατολισμό») και του Ναυτιλιακού κύκλου (ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει σε περιορισμένο αριθμό σχολείων) 10 ώρες.
Γίνεται φανερό ότι το φτιασίδωμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, προκειμένου να γίνει περισσότερο ελκυστική, δεν είναι η απάντηση στις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, που απαιτούν ένα ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, που να διαμορφώνει προσωπικότητες ικανές να παίρνουν την τύχη τους στα χέρια τους. Οσο για την όποια επαγγελματική εκπαίδευση, αυτή είναι ανάγκη να παρέχεται σε δημόσιες σχολές μετά το τέλος της δωδεκάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.