Παρασκευή 11 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οι αντίπαλοι και οι «φίλοι» της εκτροπής του Αχελώου

Κοινή δήλωση των υποψηφίων νομαρχών και των υποψηφίων δημάρχων των πρωτευουσών των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών

Κοινή δήλωση για το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, εξέδωσαν οι υποψήφιοι νομάρχες και οι υποψήφιοι δήμαρχοι των πρωτευουσών των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών.

Στη δήλωση, την οποία υπογράφουν οι υποψήφιοι νομάρχες Τρικάλων, Ευθύμιος Ζαννιός, Λάρισας Μπάμπης Μπακούλας, Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, Μαγνησίας Αποστόλης Νάνος και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Τρικάλων Γιώργος Καΐκης, Λάρισας Αγις Παπαστεργίου, Βόλου Αντώνης Παππάς και Καρδίτσας Χρήστος Τέγος, επισημαίνεται:

«Οτι υπάρχουν πολλοί και διάφοροι που αντιτίθενται στο έργο της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου προς το Θεσσαλικό κάμπο, είναι γνωστό σε όλους τους Θεσσαλούς. Οπως γνωστά είναι, επίσης, τα πολλά και διάφορα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις αντιρρήσεις που εκδηλώνονται.

Βεβαίως, την πρώτη και μεγαλύτερη ευθύνη για την πολύχρονη καθυστέρηση της εκτροπής του Αχελώου και την κοροϊδία του θεσσαλικού λαού, φέρουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες, παρά τις πολλές υποσχέσεις και τις κατά καιρούς δεσμεύσεις τους, δεν προχωρούν στην ολοκλήρωση του έργου, αδιαφορώντας για τις τεράστιες και πολύπλευρες συνέπειες και επιπτώσεις της λειψυδρίας στη Θεσσαλία. Κινούμενες στον "ντορό" της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία προωθεί την αγροτική παραγωγική συρρίκνωση στη χώρα μας, για να "αλωνίζουν" στην αγορά οι πολυεθνικές των τροφίμων και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών για να περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ "τρενάρουν" όσο μπορούν την εκτροπή του Αχελώου, δίνοντας έτσι χρόνο στην αντιαγροτική πολιτική να ολοκληρώσει το έργο της. Για την επίτευξη του στόχου τους εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν όλες τις διαφωνίες και τις αντιρρήσεις που εκδηλώνονται, από διάφορες πλευρές και με πολλούς τρόπους».

ΣΥΝπλέει με τους αρνητές

Στη συνέχεια, αναφερόμενοι στη θέση του υποψήφιου με τον ΣΥΝ για τη Νομαρχία Λάρισας, κατά της εκτροπής του Αχελώου, οι υποψήφιοι των αγωνιστικών, ριζοσπαστικών συνδυασμών, σημειώνουν: «Ο κ. Κουρέτας τάσσεται κατά της εκτροπής του Αχελώου, χρησιμοποιώντας, ουσιαστικά, τα γνωστά "επιχειρήματα" που, εδώ και χρόνια, προβάλλουν οι κάθε λογής και προέλευσης αντίπαλοι του έργου. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι ο μόνος από τον ΣΥΝ που εκφράζει αυτή τη θέση. Κι άλλα στελέχη αυτού του κόμματος έχουν, κατά καιρούς, εκφραστεί με τον ίδιο τρόπο, ενώ και το ίδιο το κόμμα δεν έχει σταθερή και ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα. Φαίνεται ότι έτσι εννοεί ο ΣΥΝ την "περιφερειακή ανάπτυξη" την οποία και ευαγγελίζεται».

Κι αφού αναφέρονται στην αναγκαιότητα του έργου, θέτουν προς τον υποψήφιο του ΣΥΝ, τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Θέλει την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Θεσσαλίας, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τα νερά του Αχελώου, ή αδιαφορεί για τον κίνδυνο απερήμωσης που απειλεί την περιοχή μας;
  • Θέλει τη διατήρηση και την παραγωγική ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στη Θεσσαλία, ή συμφωνεί με την παραγωγική συρρίκνωση και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς;

Κι εδώ δε χωράνε μισόλογα και υπεκφυγές».

Κι έτσι κι αλλιώς

Κριτική ασκούν και στους άλλους υποψήφιους των άλλων κομμάτων, επισημαίνοντας:

«Οι υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι που στηρίζονται από τη ΝΔ, στα λόγια, υποστηρίζουν την εκτροπή του Αχελώου. Δεν εξηγούν, όμως, πώς συμβιβάζεται αυτή η θέση τους με τη συμφωνία τους με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία προωθεί την παραγωγική συρρίκνωση και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την οποία οι ίδιοι διαχειρίζονται μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ίδιο και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι από τη μια δηλώνουν υπέρ της εκτροπής του Αχελώου κι από την άλλη τάσσονται υπέρ της ΚΑΠ και στηρίζουν όλα τα μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΝ πρέπει να εγκαταλείψουν τη διγλωσσία και την αποφυγή ευθυνών, να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να μην "ψαρεύουν σε θολά νερά". Οσοι από αυτούς τάσσονται κατά της εκτροπής ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των αγροτών και του θεσσαλικού λαού κι όσοι "πονηροψιθυρίζουν" το "υπέρ", να εξηγήσουν πώς αυτό συνδυάζεται με τη γενικότερη πολιτική συμφωνία τους με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ».

Φυσικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα

Στη δήλωσή τους οι εκπρόσωποι των ριζοσπαστικών συνδυασμών αναφέρονται και στις διαφωνίες τους με κάποιες θέσεις που εμφιλοχώρησαν στην ανακοίνωση - απάντηση προς τον υποψήφιο του ΣΥΝ, της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την εκτροπή του Αχελώου (ΠΑΣΕ). Και σημειώνουν: «Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕ αναφέρει ότι κι αυτή - όπως ο κ. Κουρέτας - τάσσεται υπέρ της τιμολόγησης των νερών από τους χρήστες τους. Φαίνεται, δηλαδή, η ΠΑΣΕ να συμφωνεί, (ή και να προτείνει), να πληρώνουν όσοι θα χρησιμοποιήσουν το νερό από τον Αχελώο για άρδευση και για ύδρευση. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σ' αυτή τη λογική, θεωρώντας ότι το νερό είναι φυσικό, δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα και το δικαίωμα της χρήσης του πρέπει να παρέχεται δωρεάν στους δικαιούχους, από το κράτος.

Δε συμφωνούμε, επίσης, με την ουσιαστική στήριξη που δίνει η ανακοίνωση της ΠΑΣΕ στη νέα ΚΑΠ, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις τραγικές επιπτώσεις της στη γεωργία και στους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής μας και, γενικότερα, της χώρας μας. Ούτε με την "τυφλή εμπιστοσύνη" που φαίνεται να δείχνει στις υποσχέσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου, που, εκτός των πολιτικών σκοπιμοτήτων που μπορεί να κρύβουν, υπάρχει κίνδυνος να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό και την αδράνεια στους Θεσσαλούς».

Συνδυασμένη πάλη

Οι υποψήφιοι των αγωνιστικών, ριζοσπαστικών συνδυασμών για τις νομαρχίες και τους δήμους της Θεσσαλίας, δηλώνουν πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ενημερώσουν και να ενεργοποιήσουν τους φορείς και το λαό της περιοχής στην πάλη για να γίνει, επιτέλους, η εκτροπή του Αχελώου και ζητούν από τους ψηφοφόρους ένα από τα κριτήρια της ψήφου στις ερχόμενες τοπικές εκλογές να είναι και η θέση και η στάση καθενός εκ των υποψηφίων γι' αυτό το μεγάλο ζήτημα.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι «για να έχει αποτέλεσμα αυτή η πάλη πρέπει να συνδυαστεί με τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού. Γιατί, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, μπορεί κάποτε να έλθει το νερό από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, αλλά η περιβαλλοντική ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη και δε θα υπάρχουν μικρομεσαίοι αγρότες για να το χρησιμοποιήσουν...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ