Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν νέες... μεταρρυθμίσεις

Κοινά συμφέροντα με τη ΓΣΕΕ διαπιστώνουν οι βιομήχανοι, που επιτίθενται με όπλα τον «κοινωνικό διάλογο» και τον «κοινωνικοεταιρισμό» και κατηγορούν τις πολιτικές δυνάμεις για «μεταρρυθμιστική ατολμία»

Μια μέρα μετά την παρέμβαση της ηγεσίας των μεγαλοβιομηχάνων (ΣΕΒ) στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, ο νέος του πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Δασκαλόπουλος... ξαναχτύπησε! Με χτεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε λόγο για «μεταρρυθμιστική ατολμία όλων των πολιτικών δυνάμεων και φοβία στη μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης». Επί της ουσίας η ηγεσία του ΣΕΒ, αν και επιμένει στις αντεργατικές και αντιλαϊκές θέσεις του και πιέζει για τις αναδιαρθρώσεις που θεωρεί απαραίτητες, ωστόσο φαίνεται να αλλάζει τακτική. Ετσι, μετά τις φραστικές «εκρήξεις» του προηγούμενου προέδρου Ο. Κυριακόπουλου και τις προκλητικές, ευθείες βολές σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, η νέα ηγεσία του ΣΕΒ δίνει έμφαση στον «κοινωνικό διάλογο» και στον «κοινωνικοεταιρισμό», κρίνοντας προφανώς ότι με τη συγκεκριμένη «συνταγή» θα έχει καλύτερα αποτελέσματα και ότι θα σταματήσει ο λαός να θεωρεί πως οι πλουτοκράτες του «ρουφάνε» το αίμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος των «κοινωνικών εταίρων» στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Χαρακτηριστικά είναι τα εξής σημεία της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες ο Δ. Δασκαλόπουλος:

  • Ο ΣΕΒ επιθυμεί αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Είναι ένα θέμα - είπε - που προβληματίζει και εμάς και τη ΓΣΕΕ» και πρόσθεσε: «Μας ενδιαφέρει να σκεφτούμε αν υπάρχουν τρόποι να το κάνουμε καλύτερα, να είμαστε πιο συνολικοί και πιο αντικειμενικοί στην αντιμετώπισή του», ώστε «αυτά τα πράγματα να γίνονται πιο συντεταγμένα και οργανωμένα»...
  • Στην πρώτη συνάντηση που θα γίνει με τον, επίσης νέο, πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, ο ΣΕΒ θα προτείνει να δημιουργηθεί «βήμα μόνιμης συνεργασίας», καθώς «είναι πολλά τα θέματα που έχουμε κοινό ενδιαφέρον, κοινό συμφέρον και δυνατότητα παρέμβασης από την κοινή μας δράση» και πρέπει «να έχουμε πρόοδο σε αυτά τα θέματα, ανεξάρτητα από τη συλλογική διαπραγμάτευση»!!!

Σχετικά με το Ασφαλιστικό, οι «τόνοι» ήταν σαφώς χαμηλότεροι από το παρελθόν. Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χ. Κυριαζής δήλωσε ότι «περιμένουμε και εμείς και όλοι νομίζω οι κοινωνικοί φορείς να προχωρήσει το θέμα της μελέτης των στοιχείων για το συνολικό ασφαλιστικό σύστημα και από εκεί και πέρα να υπάρξουν κάποιες τοποθετήσεις». Ωστόσο, έκανε λόγο για συμπλήρωση της κύριας ασφάλισης από τα επαγγελματικά Ταμεία, διατύπωσε ενστάσεις για την «αποτελεσματικότητα της διαχείρισης» και μίλησε αόριστα για «ορισμένες πολύ εμφανείς καταχρήσεις προνομίων, που μπορεί να έχουν κάποια ιστορική προέλευση, αλλά νομίζω ότι κάτω από το σημερινό σύστημα ίσως να πρέπει μερικά απ' αυτά να αναθεωρηθούν».

Η ηγεσία του ΣΕΒ θεωρεί ότι η εικόνα του «σκληρού και άτεγκτου εργοδοτικού συνδέσμου» είναι ένα στερεότυπο που τον αδικεί. «Δεν είμαστε μια κλειστή κάστα ή μια ομάδα συμφερόντων» είπε ο πρόεδρός τους, για να ισχυριστεί στη συνέχεια με... νόημα: «Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας, δεν προσπαθούμε να γίνουμε κομμάτι της κοινωνίας». Τέλος, αφουγκραζόμενος τον προβληματισμό της... κοινωνίας, ο ΣΕΒ ενδέχεται να ζητήσει τη συνολική αναμόρφωση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την Παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ