Αγγελος Τζέκης: Γαλαζοπράσινη κόντρα για τη διαχείριση συμφερόντων των ΠΑΕ
Το ελληνικό Κοινοβούλιο «έγινε παραμάγαζο της εκάστοτε "παράγκας", γαλάζιας ή πράσινης»! Με αυτό το δηκτικό σχόλιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης συμπύκνωσε τα όσα συνέβησαν χτες στη Βουλή, όπου ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το περίφημο αθλητικό νομοσχέδιο. Το νομοθέτημα, στο οποίο επήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα απανωτές αλλαγές κατ' απαίτηση της ΦΙΦΑ, ψηφίστηκε τελικά μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ (που δε διαφωνεί με την ουσία) άσκησε κριτική για κακούς χειρισμούς, που εξέθεσαν τη χώρα διεθνώς.
Αναφερόμενος στην κόντρα της κυβέρνησης με την ΕΠΟ και τη ΦΙΦΑ, ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε πως «όλος ο καυγάς γίνεται για το ποιος θα έχει την εξουσία στη διαχείριση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», αφού μέσω του ποδοσφαίρου «οι όμιλοι ασκούν πιέσεις στις κυβερνήσεις». Παράλληλα σημείωσε ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται κατά κύριο λόγο στο ποδόσφαιρο, όπου «η εμπορευματοποίηση γίνεται σε βάρος του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου».
Ειδικά για το θέμα της ΕΠΟ σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρχει αυτοδιοίκηση. Σε ποιο πλαίσιο όμως και σε ποιους κανόνες;», τονίζοντας ότι «η Βουλή πρέπει να καθορίσει τώρα και να καθορίζει εν γένει τους κανόνες». Για να προσθέσει ότι «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό τον εκβιασμό. 'Η θα υποκύψει η εκάστοτε κυβέρνηση ή θα αποκλείονται οι ελληνικές ομάδες»... Συνέχισε σημειώνοντας πως «η ΕΠΟ και η ΦΙΦΑ είναι αυτές που καθορίζουν την τύχη του ποδοσφαίρου» αδιαφορώντας που «το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει εξαφανιστεί» θυμίζοντας επίσης ότι «είναι ένα ερώτημα το πώς γίνεται ο οικονομικός έλεγχος». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των ποδοσφαιριστών, σημειώνοντας ότι δεν επαρκεί η πρόταση του ΚΚΕ, που έγινε αποδεκτή για την πληρωμή τους με δίγραμμες επιταγές ή με εντολές πληρωμής σημειώνοντας ότι γίνονται αντικείμενα πολύπλευρης εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματίες. Οσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ με τον καυγά που γίνεται εξασφαλίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών», χωρίς να παίρνει σαφή θέση.
Ο Αγγελος Τζέκης κατέληξε λέγοντας ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει πως «δεν πρέπει να υπάρχει η επιχειρηματική δραστηριότητα», όμως «αν θέλετε να υπάρξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο, πρέπει οι επιχειρηματίες να βάλουν τα λεφτά από την τσέπη τους, όχι με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα να δώσουμε την ενίσχυση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό», γιατί «όσο ο αθλητισμός γίνεται εμπόρευμα, από λαϊκό δικαίωμα μετατρέπεται σε σήψη».
Από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής της Στ. Δαϊλάκης σημείωσε ότι «την Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στη διαδικασία κατάρτισης των ρυθμίσεων που αφορούσαν τη ΦΙΦΑ», ενώ σήμερα (σ.σ. χτες) δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Σ. Εμινίδης, υποστήριξε ότι οι απανωτές αλλαγές στο νομοσχέδιο συνιστούν «το θάνατο ενός νομοσχεδίου που είχε την έγκριση του Κ. Καραμανλή» αρχικά, αλλά «όταν ήρθαν τα μαντάτα της ΦΙΦΑ εξαφανίστηκε».