Μετά από ένα μήνα μεγάλων κινητοποιήσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, μετά τον ελιγμό της κυβέρνησης και την παράταση της ψήφισης του νόμου - πλαίσιο, την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προπαγανδίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τον ψεύτικο «διάλογο» για να νομιμοποιήσουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που ο λαός κι η νεολαία απορρίπτουν, εμφανίστηκε ένα ανέλπιστο στήριγμα για την κυβέρνηση...
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθήνας, Γ. Μπαμπινιώτης, παρουσίασε προχτές μια υποτιθέμενη «συνολική πρόταση» για... έξοδο των πανεπιστημίων από την κρίση! Η βασική ιδέα που κρύβεται κάτω από το βαρύγδουπο τίτλο της πρότασης του πρύτανη, είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων. Προτείνει, τα ιδρύματα να επιλέγουν πόσους φοιτητές θα παίρνουν και ποιους, με ποια κριτήρια (κατάργηση των πανελληνίων), να αποφασίζουν μόνα τους πώς θα εκλέγουν (ή θα ορίζουν) τις πρυτανικές τους αρχές, να ορίζουν πόσα χρόνια θα διαρκούν οι σπουδές και πότε θα διαγράφουν τους φοιτητές τους, να αποφασίζουν αν και πού θα έχουν άσυλο, αν θα δίνουν δωρεάν συγγράμματα, αν θα επιβάλουν δίδακτρα, αν θα παρέχουν φοιτητική μέριμνα κλπ.
Ετσι, λέει ο Γ. Μπαμπινιώτης, θα ρυθμίζονται όλα τα θέματα «χωρίς να επωμίζεται την ευθύνη η πολιτεία και να συγκεντρώνει τα πυρά το υπουργείο Παιδείας»! Με άλλα λόγια, το κράτος δε θα έχει καμιά υποχρέωση να εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόρφωση, απαλλάσσεται της ευθύνης του να παρέχει ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν και το κάθε ίδρυμα, ως μια επιχείρηση, θα καθορίζει τους όρους λειτουργίας του και τους όρους με τους οποίους θα πουλά εκπαίδευση και έρευνα... Είναι φανερό πως σε ένα τέτοιο μοντέλο, το άρθρο 16 το Συντάγματος (του οποίου κατά τα άλλα είναι υπέρμαχος ο Γ. Μπαμπινιώτης) καθίσταται άχρηστο έως και τροχοπέδη.
Μπροστά σε μια τέτοια πρόταση πλήρους ιδιωτικοποίησης των ιδρυμάτων, που εμφανίστηκε μάλιστα από μερίδα του Τύπου ως «επαναστατική» και «ριζοσπαστική», το προσχέδιο της κυβέρνησης φαντάζει έως και... «φιλολαϊκό»! Δε θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο στήριγμα η κυβέρνηση για τις αναδιαρθρώσεις.
Γ. Σ.