Πέμπτη 6 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Προτεραιότητα στις ... μπίζνες

Η πρόσδεση της έρευνας στις ανάγκες των επιχειρήσεων και η επιχειρηματική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου, στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής

Η πανταχού παρούσα «στρατηγική της Λισαβόνας» κυριάρχησε και στις χτεσινές ανακοινώσεις των υπουργών Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, και Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, για την Ερευνα και την Τεχνολογία. Οι δυο υπουργοί παρουσίασαν, μαζί με τον γενικό γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας, Ι. Τσουκαλά, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Α. Καραμάνο, και τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας, Δ. Νανόπουλο, τις προτάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής για το σχετικό σχέδιο νόμου. Η συνολική πρόταση ανάγει σε κύριο στόχο την επιχειρηματική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου. Είναι σαφές ότι σε αυτή τη βάση θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή και υποστήριξη σχεδίων έρευνας που μπορούν να καταλήξουν σε εμπορική εκμετάλλευση. Η διοικητική αναδιάρθρωση που προτείνεται, η οποία έχει στοιχεία συγκεντρωτισμού εξουσιών στα υφιστάμενα ή στα νέα όργανα που προβλέπει, διασφαλίζει επίσης τη στενή σύνδεση των φορέων της Ερευνας και της Τεχνολογίας με την εκάστοτε κυβέρνηση. Ωστόσο, η προτεινόμενη αναδιάρθρωση επιδιώκει ταυτόχρονα τον απόλυτο έλεγχο του τομέα της Ερευνας και της Τεχνολογίας προκειμένου να υλοποιούνται αυστηρά οι επιλογές των αρμόδιων οργάνων της ΕΕ για το τι και πώς θα ερευνάται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού και επιμερισμού του ερευνητικού έργου στα κράτη-μέλη. Σημαντικό σημείο είναι και η σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, μέσα από συνεργασίες και τοποθέτηση εκπροσώπων του στα όργανα διοίκησης!

Οι συγκεκριμένες προτάσεις, μετά την τυπική διαβούλευση που θα ακολουθήσει, θα αποτελέσουν και τη βάση για το προσχέδιο νόμου που θα καταρτίσει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι η Επιτροπή που τις επεξεργάστηκε έλαβε υπόψη της τη νομοθεσία και τη στρατηγική της Λισαβόνας. Μία από τις προϋποθέσεις που έλαβε υπόψη της ήταν και η «προσαρμογή στην επιχειρηματικότητα». Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου μίλησε επίσης με έμφαση για την «επιχειρηματική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων», ενώ η Μ. Γιαννάκου επισήμανε ότι ανάλογες εξελίξεις σημειώνονται σε όλη την ΕΕ και ότι στο «διά ταύτα» βρίσκεται η επιτάχυνση των διαδικασιών.

Η συνολική πρόταση αναφέρεται στις αρμοδιότητες, τη λειτουργία, τη δομή και τη διοίκηση στον τομέα της Ερευνας και της Τεχνολογίας. Επίσης, αναφέρεται στα ερευνητικά κέντρα και τους υπόλοιπους φορείς έρευνας, δίνει κατεύθυνση για τις σχέσεις ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων, τη διοίκηση, το προσωπικό και την αξιολόγηση. Τέλος, αναφέρεται στη συνεργατική έρευνα, τα κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα, τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς, την κινητικότητα των ερευνητών και τη συνεργασία με τους επιστήμονες της διασποράς. Ενδεικτικά, ο Ι. Τσουκαλάς μίλησε ακόμη και για την εξέταση της σκοπιμότητας δημιουργίας υπουργείου ή υφυπουργείου Ερευνας και Τεχνολογίας. Σε κάθε περίπτωση προτείνεται το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) να έχει σημαντικές και συνολικές αρμοδιότητες και να κάνει εισηγήσεις ...«περίπου αναγκαστικές» σε μια Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τον πρωθυπουργό και 10 υπουργούς! Το ίδιο το ΕΣΕΤ προτείνεται να αποτελείται από 15 μέλη, επιστήμονες της βασικής και της εφαρμοσμένης έρευνας, έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης και 3 εκπροσώπους των βιομηχάνων!!!


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ