Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ECHELON
Ανακρίσεις της Εισαγγελίας για το σύστημα παρακολούθησης

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στο στόχαστρο και της γαλλικής δικαιοσύνης έχει μπει, όπως υποστηρίζουν χτεσινά δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, που επιβεβαιώθηκαν από τη γαλλική Εισαγγελία, το σύστημα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών Echelon.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Figaro», ο Ζαν Πιερ Ντιντιλχάκ, πρώην δικαστής και νυν ευρωβουλευτής, έχει απευθυνθεί, ήδη από τα τέλη Μάη, αρχικά στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια, με προσφυγή, στη γαλλική δικαιοσύνη ζητώντας τη διενέργεια προκαταρκτικής ανάκρισης, που έχει δρομολογηθεί, για το Echelon. Οπως αναφέρεται, στην προσφυγή του ο Ντιντιλχάκ τονίζει ότι «το δίκτυο παρακολούθησης προκαλεί τεράστια ζημιά στο σύνολο των πολιτών, αλλά και στα εθνικά και οικονομικά συμφέροντα της Γαλλίας».

Οι πρώτες συζητήσεις για το Echelon, το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης ιδιωτικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, φαξ, ηλεκτρονικών διευθύνσεων και μηνυμάτων, το οποίο έχει κέντρα που λαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες μηνύματα ανά λεπτό σε όλο τον πλανήτη, άρχισαν πριν από δύο χρόνια. Η ύπαρξή του καθώς και η συμμετοχή σε αυτό των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας επιβεβαιώθηκε από απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας, που προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το Φλεβάρη, ο Βρετανός δημοσιογράφος Ντάνκαν Κάμπελ με εκτενή έκθεσή του προς την ΕΕ, ζητούσε τη διενέργεια έρευνας σε βάθος των δραστηριοτήτων του Εchelοn υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν απερίφραστα τα ατομικά δικαιώματα και τονίζοντας ότι χρησιμοποιούνται και για βιομηχανική και εμπορική κατασκοπία σε βάρος εταιριών των χωρών - μελών της ΕΕ. Μετά από αίτημα 171 ευρωβουλευτών, των Πρασίνων, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της ακροδεξιάς -καθώς οι Σοσιαλιστές και οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί- συστάθηκε εξεταστική επιτροπή.

Οπως δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο αρμόδιος Επίτροπος Ερκι Λικάνεν, σε περίπτωση που οι έρευνες αποδείξουν ότι «έχουν καταστρατηγηθεί νόμοι και έχει παραβιαστεί η προστασία της ιδιωτικής ζωής, η Επιτροπή δε θα παραλείψει να επιληφθεί του θέματος». Εσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, αποδείξεις πως ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν πέσει θύματα υποκλοπής, ενώ την ίδια στιγμή, Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησαν το Echelonγια βιομηχανική και εμπορική κατασκοπία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
1.884 τα κρούσματα, 83 οι νεκροί(2020-04-09 00:00:00.0)
Οι αλληλοπαρακολουθήσεις και πάλι στη φόρα(2015-05-07 00:00:00.0)
Αντισυνταγματική η παρακολούθηση τηλεφωνημάτων(2005-07-29 00:00:00.0)
Η Γαλλική Επανάσταση(2003-07-12 00:00:00.0)
Με ηλεκτρονικά «βραχιόλια» οι μικρές ποινές(2000-05-18 00:00:00.0)
Στήνεται το "μεγάλο αυτί" της Ευρώπης(1999-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ