Εξι αρχαιολογικούς χώρους(!) αποκάλυψαν σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο της κατασκευής της Εγνατίας Οδού στο νομό Γρεβενών και συγκεκριμένα στο τμήμα Γρεβενών - Παναγιάς, για το οποίο συντάχθηκε αρχαιολογικός χάρτης των χωριών Πριόνια, Βελόνιο και Καλλιθέα, που ανήκουν στο Δήμο Γόργιανης με έδρα το Κηπουρειό.
Ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Ιβάνη ή Πριόνια 1, με οικισμό ελληνιστικών χρόνων εκτείνεται σε δύο διαδοχικά υψώματα. Η ανασκαφή περιορίστηκε σ' ό,τι εμφανίστηκε κατά τις προκαταρκτικές εργασίες. Ανασκάφηκε και καθαρίστηκε ο χώρος στην έξοδο της μελλοντικής σήραγγας Βελανιδιών, όπου καταστράφηκε κλίβανος από διάνοιξη δρόμου(!) και περισυνελέγησαν δύο πήλινες ρηχές λεκανίδες τοπικού εργαστηρίου ελληνιστικών χρόνων και χάλκινα ελάσματα από αγγείο. Σε άλλο σημείο απομακρύνθηκε τμήμα πίθου, που... «εμφανίστηκε» κατά τη διάνοιξη δρόμου.
Η ανασκαφή στη θέση Παλιομονάστηρο Πριονίων διενεργείται σε τμήμα ελληνιστικού οικισμού, που βρίσκεται σε ύψωμα. Αποκαλύφθηκαν τοίχοι δύο κτιρίων, που σώζονται σε μικρό ύψος. Βρέθηκαν τρία πιθάρια που «μαρτυρούν» την αποθηκευτική χρήση του χώρου. Ο αγροτοβιοτεχνικός χαρακτήρας του οικισμού τεκμηριώνεται από υπολείμματα κεραμικού κλιβάνου. Επίσης, βρέθηκαν δύο ταφές με κτερίσματα (δύο νομίσματα, σιδερένια κοπίδα και αιχμή δόρατος) που μαρτυρούν προγενέστερη ταφική χρήση του χώρου.
Στο ύψωμα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις κατοίκησης, μεγάλης έκτασης και κεραμική (μάλλον Εποχής Χαλκού, ενδεικτική της μακράς χρήσης του χώρου).