Από σήμερα, 14 Ιούνη, οπότε και ξεκινά επισήμως η προεκλογική περίοδος, μπορούν οι συνδυασμοί να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για την ίδρυση εκλογικών κέντρων. Οι αιτήσεις κατατίθενται από σήμερα μετά τις οχτώ το πρωί, από εκπρόσωπο του συνδυασμού ή άλλο πληρεξούσιο άτομο, στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα. Η δε άδεια ίδρυσης εκλογικού κέντρου χορηγείται με βάση τη σειρά προτεραιότητας, όπως αυτή καθορίζεται από το χρόνο κατάθεσης της σχετικής αίτησης.
Αυτό προβλέπεται σε κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων τάξης και ασφαλείας κατά τις νομαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και άλλες διατάξεις». Βέβαια, θα πρέπει να πούμε ότι δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων των συνδυασμών, ούτε βέβαια η ανακήρυξή τους από τα πρωτοδικεία.
Σύμφωνα πάντως με την υπουργική απόφαση, σε περίπτωση που συνδυασμοί επιθυμούν να στήσουν στον ίδιο χώρο το εκλογικό τους κέντρο, λαμβάνεται υπόψη η εκλογική δύναμη που είχαν κατά τις τελευταίες εκλογές και η παλαιότητα του συνδυασμού, αλλιώς γίνεται κλήρωση. Σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας, η αίτηση για τη δημιουργία εκλογικού κέντρου κατατίθεται από τις 8 το πρωί της επομένης της διενέργειας των εκλογών, δηλαδή από τις 16 Οκτώβρη. Θυμίζουμε πως κάθε συνδυασμός που κατέρχεται υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές μπορεί να ιδρύσει μόνο ένα εκλογικό κέντρο και τρία υποψήφιος συνδυασμός για τις νομαρχιακές.
Εγκαιρα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μεταδημότευσης οι ενδιαφερόμενοι, ενόψει των εκλογών του Οκτώβρη. Για να ψηφίσει και να θέσει κάποιος ή κάποια υποψηφιότητα σε ένα δήμο ή μια κοινότητα, πρέπει να είναι δημότης του συγκεκριμένου δήμου. Δημότες ενός δήμου ή κοινότητας είναι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο ή τους εκλογικούς καταλόγους. Οποιοι θέλουν να ψηφίσουν σε δήμο ή κοινότητα όπου κατοικούν πάνω από δύο χρόνια και στον οποίο δεν είναι εγγεγραμμένοι, πρέπει να ολοκληρώσουν ΑΜΕΣΑ τη διαδικασία μεταδημότευσης όχι αργότερα από τις 30 Ιούνη, αφού οι εκλογικοί κατάλογοι αναθεωρούνται κατά διαστήματα.
Για τους υποψήφιους σε δήμους ή κοινότητες χρειάζεται να είναι: Δημότες στο δήμο ή την κοινότητα που θέτουν υποψηφιότητα, δημότες οποιουδήποτε δήμου ή κοινότητας του ίδιου νομού, στον οποίο ανήκει ο δήμος ή η κοινότητα που θέτουν υποψηφιότητα. Αν δεν είναι δημότες, τότε θα πρέπει να έχουν κάποιες «ρίζες». Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν ισχύουν για τους υποψηφίους των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πρέπει από την 1η Αυγούστου έως και 20 μέρες πριν από τις εκλογές να υποβάλουν, στο δήμο ή την κοινότητα που ενδιαφέρονται, αίτηση - δήλωση ότι θα εκθέσουν εκεί υποψηφιότητα.