Κυριακή 11 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
Ελληνες μετανάστες και δημοτικές εκλογές

Καθήκον των μεταναστών, η μαζική κάθοδος για την ενίσχυση των ενωτικών ψηφοδελτίων που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και η Κομμουνιστική Ανανέωση στις τοπικές εκλογές

Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία συμμετάσχουν σε κινητοποίηση
Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία συμμετάσχουν σε κινητοποίηση
Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τα κόμματα εξουσίας της πλουτοκρατίας, τα λεγόμενα συντηρητικά δηλαδή από τη μια και τα σοσιαλδημοκρατικά από την άλλη, τα κόμματα που με άλλα λόγια υπερασπίζονται με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, και με την πολιτική που ασκούν, καθημερινά ενισχύουν θεσμικά τη δικτατορία των μονοπωλίων, έχουν ένα μόνιμο πονοκέφαλο. Το πώς να δικαιολογήσουν την αναγκαιότητα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκούν, στα λαϊκά στρώματα που ναι μεν συνεχίζουν να κάνουν το λάθος να τους ψηφίζουν, αλλά που παράλληλα αντιμετωπίζουν τις βαριές συνέπειες αυτής της πολιτικής και αγανακτούν. Και αν η αγανάκτηση αυτή αρχίσει να μετατρέπεται σε αντιιμπεριαλιστική και αντικαπιταλιστική συνείδηση, τότε αλίμονό τους! Δε θα βρίσκουν τρύπα να κρυφτούν. Και επειδή αυτό το γνωρίζουν καλά, φροντίζουν και με κάθε τρόπο να το αποφύγουν. Από τη μια συκοφαντώντας και υπομονεύοντας τους αγώνες των κομμουνιστών και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού, χρησιμοποιώντας χυδαίες σύγχρονες μορφές γκεμπελισμού και από την άλλη βρίσκοντας καινούριες μορφές άσκησης εξουσίας, με στόχο πάντα την άμεση προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που είναι και αναγκαία προϋπόθεση για την αναπαραγωγή του καπιταλιστικού συστήματος.

Σ' αυτή τη βάση, με συγκεκριμένη κατεύθυνση από την ΕΕ, έχουν γίνει και μια σειρά αλλαγές στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις να προωθούνται μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεταφέροντας από την κεντρική διοίκηση προς την τοπική το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Για παράδειγμα, η υποχρέωση του κράτους για άσκηση κοινωνικής πολιτικής μεταφέρεται στους δήμους.

Αυτό γίνεται και στην Ελλάδα από τα κόμματα που υπέγραψαν χωρίς κανένα ίχνος ντροπής τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και όλα τα αυτής επακόλουθα, μέχρι πρόσφατα το λεγόμενο ευρωσύνταγμα. Από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με την πρόσφατη προώθηση του προγράμματος «Θησέας», παλιότερα με τον «Καποδίστρια», καθώς και με τις μελλοντικές αλλαγές που έχουν στο συρτάρι. Αλλαγές που είναι προαποφασισμένες και ήδη εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και που σημαίνουν μείωση των νομαρχιών και νομών, όπως και των δήμων στο ελάχιστο, εξασφαλίζοντας από τη μια τον απόλυτο έλεγχο της ΤΑ από τα δύο κόμματα, προκειμένου να ενισχύεται αποτελεσματικότερα η δράση του κεφαλαίου με το πιο σφιχτό δέσιμο της Αυτοδιοίκησης μαζί του.

Και ενώ αυτά τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με απόλυτη συμφωνία και αγαστή συνεργασία μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους προωθούν αυτές τις παραπάνω πολύ μελετημένες και αντιδραστικές διαδικασίες, παρουσιάζονται στον κόσμο σαν τις αθώες περιστερές και ότι τάχα ενδιαφέρονται για την ανάδειξη στις τοπικές εκλογές όποιου είναι καλύτερος για την τοπική κοινωνία, ότι δεν πολιτικοποιούν τάχα αυτές τις εκλογές, αλλά υποδεικνύουν ταυτόχρονα τους δικούς τους υποψήφιους, που θα εφαρμόσουν τη δική τους αντιλαϊκή πολιτική αν εκλεγούν.

Ταυτόχρονα για να θολώσουν τα νερά και κυρίως για να υφαρπάξουν ψήφους από τα λαϊκά στρώματα, που όλο και περισσότερο αντιπαλεύουν την πολιτική τους, ανακοινώνουν ότι υποστηρίζουν σε κάποιες περιπτώσεις και επίσημα όχι δικούς τους υποψήφιους, εκεί που δεν έχουν ελπίδες νίκης, όπως πχ η ΝΔ όπου στην Καρδίτσα ανακοίνωσε πως στηρίζει τον υποψήφιο του ΚΚΕ, ενώ την ίδια στιγμή εξαπολύουν ένα ανίερο προβοκατόρικο αγώνα, με όλα τα μέσα που διαθέτουν, για να παραπλανήσουν τον κόσμο και να εμποδίσουν την απόσπαση λαϊκών δυνάμεων από την επιρροή τους και τη μετατόπισή τους υπέρ του ΚΚΕ.

Και εδώ έχουν αμέριστη βοήθεια και από το Συνασπισμό, τον άλλο ευρωΣΥΝεταίρο, το αριστερό άλλοθι του συστήματος.

Ζώντας στη Σκανδιναβία και βιώνοντας καθημερινά τις συνέπειες της παραπάνω πολιτικής που δεν έχει καμιά διαφορά εδώ από την Ελλάδα, θεωρώ υποχρέωση να κατέβουν οι μετανάστες μαζικά και να εκφράσουν με την ψήφο τους την αντίθεσή τους σ' αυτή την πολιτική.

Στις διάφορες ανοιχτές συγκεντρώσεις που κάνουμε στους συμπατριώτες μας με θέμα τις θέσεις του KKE για τις δημοτικές εκλογές, μπαίνει τακτικά το ερώτημα: Χρειάζεται εμείς οι μετανάστες να κατέβουμε να ψηφίσουμε, αφού έτσι κι αλλιώς δε μένουμε στην Ελλάδα και η οποιαδήποτε πολιτική του Α ή Β δημάρχου, δεν έχει και τόση σημασία στην καθημερινότητά μας;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Μας αφορά όλους η ενίσχυση των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ με τις άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις, στις ερχόμενες εκλογές. Ειδικά τους μετανάστες, που είναι εκείνο το κομμάτι της εργατικής τάξης που έχει γευτεί καλά τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Την εκμετάλλευση και την αδικία, τόσο στη χώρα μας - αφού και γι' αυτό το λόγο μετανάστευσε - και στις χώρες υποδοχής. Που καθημερινά βιώνει στην πράξη τις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και που διαπιστώνει ότι σ' αυτές τις αναπτυγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι κοινωνικές παροχές κοντεύουν πια να εκλείψουν τελείως, η ανεργία μεγαλώνει, το λαϊκό εισόδημα μειώνεται.

Η μαζική κάθοδος των μεταναστών στις εκλογές του Οκτώβρη θα έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να ληφθεί υπόψη σοβαρά στη δουλιά μας τους επόμενους μήνες. Θα είναι πράξη αλληλεγγύης και συνειδητοποίησης της ανάγκης ενιαίας πάλης της εργατικής τάξης. Της υπεύθυνης συμμετοχής σε μια ακόμη πολιτική μάχη του διαρκούς πολέμου της εργατικής τάξης ενάντια στον καπιταλισμό και την εξουσία του. Εχει μεγάλη σημασία η κατανόηση της ενίσχυσης των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ για την παραπέρα πορεία και τη συμβολή στην οργάνωση του λαού για τα οικονομικά και κοινωνικά του δικαιώματα, ενάντια στη λιτότητα και την ανεργία, στην παραπέρα αφαίρεση κοινωνικών κατακτήσεων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενάντια και στην όξυνση του ρατσισμού, που πρώτοι εμείς οι μετανάστες γευόμαστε στις χώρες που ζούμε. Νεολαίοι παιδιά μεταναστών καταντάνε ακόμη και να αλλάζουν τα ονόματά τους για να βρουν δουλιά, στις βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Η ενίσχυση της γραμμής της πάλης ενάντια στο κατεστημένο στη χώρα μας, στην προοπτική της ρήξης και ανατροπής του, η ανάδειξη δημάρχων που θα είναι με το λαό και θα πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις ενάντια στις αναδιαρθρώσεις και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και έμπνευση και σε άλλους ευρωπαϊκούς λαούς που πλήττονται από την ίδια πολιτική της ΕΕ.

Τα επιχειρήματά μας είναι αμέτρητα και η ζωή καθημερινά και όλο με γρηγορότερους ρυθμούς επιβεβαιώνει την ορθότητα της πολιτικής του Κόμματός μας. Αυτό που χρειάζεται είναι η κατανόηση της ευθύνης μας απέναντι στην εργατική τάξη και η συνεχής και επίμονη δουλιά με το πρόγραμμα και τις διακηρύξεις του Κόμματος στο χώρο που ζούμε. Να ανοίγουμε συζήτηση, να οξύνουμε την αντιπαράθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία και τον οπορτουνισμό, να αναδεικνύουμε τις ομοιότητες των προβλημάτων στην Ελλάδα και στις χώρες που ζούμε, γιατί προέρχονται από την ίδια πηγή, και πάνω από όλα να σκεφτόμαστε το επόμενο βήμα. Τη συνέχεια του αγώνα και πώς θα κερδίζουμε καθημερινά τους μετανάστες στη γραμμή της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Ολοι στη μάχη λοιπόν, γιατί τα περιθώρια στενεύουν ασφυχτικά.


Πάνος ΑΠΕΡΓΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ