Με τη συμμετοχή εκπροσώπων συνδικαλιστικών Οργανώσεων από τις πέντε ηπείρους, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στις 29 Μάη στις Βρυξέλλες
Το προεδρείο της Συνδιάσκεψης, που διοργάνωσε η ΠΣΟ στις Βρυξέλλες |
Η εκδήλωση οργανώθηκε στα πλαίσια των πρωτοβουλιών της ΠΣΟ για την ενίσχυση και αναζωογόνηση του διεθνούς εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τη διαμόρφωση θέσεων και στόχων πάλης για το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα στις πέντε ηπείρους.
Κεντρικοί εισηγητές στην εκδήλωση ήταν η Μάρη Λαυρεντιάδου, ερευνήτρια από το εργαστήριο Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Ηλίας Νικολόπουλος, συνταγματολόγος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Και οι δυο ομιλητές αναφέρθηκαν στις αιτίες και στους παράγοντες που οδηγούν στη μετανάστευση, σημειώνοντας ότι αποτελεί σύμφυτο με τον καπιταλισμό φαινόμενο. Οπως τονίστηκε, η ανάγκη του συστήματος για φτηνά εργατικά χέρια, αναλώσιμα και χωρίς δικαιώματα, ώστε να αυξάνονται τα κέρδη του κεφαλαίου, είναι η ρίζα του μεταναστευτικού φαινομένου. Σ' αυτή τη στρατηγική στόχευση υποτάσσεται και η μεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που μεταξύ άλλων δυσκολεύει τη νομιμοποίηση των μεταναστών, ώστε να παραμένουν όμηροι και ευάλωτοι στα χέρια του κεφαλαίου και των εργοδοτών. Από τους εισηγητές σημειώθηκε ότι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την είσοδο των μεταναστών, δε θα σταματήσει την κινητικότητά τους, αλλά θα χειροτερεύσει τις συνθήκες ζωής τους.
Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι αναδείχτηκαν επίσης σαν βασική αιτία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, ενώ τονίστηκε ότι τα τελευταία χρόνια, οι κυρίαρχες πολιτικές γυρίζουν όλο και περισσότερο την πλάτη στους αιτούντες άσυλο. Ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία του ΟΗΕ που παρουσιάστηκαν στη Συνδιάσκεψη και σύμφωνα με τα οποία 180 εκατομμύρια οικονομικοί μετανάστες και 17 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται σε συνθήκες μετακίνησης, αντιπροσωπεύοντας το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην ΕΕ υπάρχουν 20 εκατομμύρια μετανάστες, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια είναι Ευρωπαίοι.
Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργατικών οργανώσεων παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη μετανάστευση στις χώρες τους, τα προβλήματα των μεταναστών, τις συνέπειες από την αγριότητα του καπιταλισμού. Τονίστηκαν ιδιαίτερες πλευρές της μετανάστευσης όπως η εμπορία ανθρώπων, η πορνεία, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δυσκολίες της γυναίκας μετανάστριας. Επίσης μεταφέρθηκε η εμπειρία από τις προσπάθειες του εργατικού κινήματος κάθε χώρας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και την ένταξή τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, στο κλείσιμο της εκδήλωσης, τόνισε τη σημασία και τη χρησιμότητά της για το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα. Αναφέρθηκε στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες σε κάθε χώρα, στην αγωνιστική δράση που χρειάζεται να αναπτύξει η ΠΣΟ για το ζήτημα, δίνοντας συνέχεια και σε ανάλογες πρωτοβουλίες. Ο Γ. Μαυρίκος ενημέρωσε ότι τα ντοκουμέντα της Συνδιάσκεψης θα δημοσιευτούν, ώστε να αποτελέσουν εργαλείο στη μάχη των συνδικάτων κάθε χώρας για την υπεράσπιση των μεταναστών. Η έκδοση θα δίνει την ταξική αντίληψη για το ζήτημα της μετανάστευσης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογράφτηκε επίσης, από τους εκπροσώπους που συμμετείχαν, κείμενο συμπαράστασης και αλληλεγγύης για τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Λευκορωσίας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των διεθνών πιέσεων που δέχεται η χώρα. Ο πρόεδρός της δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στις Βρυξέλλες, λόγω αυτών ακριβώς των δυσκολιών.
Η εκδήλωση οργανώθηκε με την πολύμορφη βοήθεια της Ευρωομάδας του ΚΚΕ, εκ μέρους της οποίας παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο ναυτεργάτης ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσσας. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην αντεργατική πολιτική της ΕΕ και διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια, με στόχο την επιτυχία της νέας πορείας που έχει χαράξει η ΠΣΟ.
Ο πρόεδρος της ΠΣΟ, Σύριος Σαμπάν Αζούζ, ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει το ΠΑΜΕ για την αναζωογόνηση του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι βήμα βήμα ξεπερνιούνται αδυναμίες και καθυστερήσεις που είχε η ΠΣΟ από το 1990 μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβρη.
Η επιτυχία της διεθνούς συνδικαλιστικής Συνδιάσκεψης σίγουρα θα ανησυχήσει τους αντιπάλους της παγκόσμιας εργατικής τάξης, ενώ δίνει ελπίδες και κουράγιο στις ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις που μέσα από χίλιες δυσκολίες συγκροτούνται σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και σε κάθε Ηπειρο.