Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Ζητά την προστασία των ανηλίκων

Παρέμβαση στα όσα αυτές τις μέρες συμβαίνουν στις τηλεοπτικές οθόνες με την εξαφάνιση του μικρού Αλεξ, κάνει με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΕΣΡ. Τις τελευταίες μέρες το ΕΣΡ παρακολουθεί τις ειδησεογραφικές εκπομπές που ασχολούνται με τις ραγδαίες εξελίξεις της διαλεύκανσης του μυστηρίου της εξαφάνισης του μικρού Αλεξ από τη Βέροια.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνει σκόπιμο να υπενθυμίσει προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, άρθρα του ΠΔ 22/2003. Το εν λόγω ΠΔ είναι οι κώδικες δεοντολογίας ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών. Αφορμή για την παρέμβαση του ΕΣΡ είναι τα όσα όλες αυτές τις μέρες συμβαίνουν στις τηλεοπτικές οθόνες, με τους ανήλικους μπροστά σε μικρόφωνα να απαντούν σε ερωτήσεις των ρεπόρτερ. Με «ανακριτές» και «ανακρινόμενους» στα τηλεοπτικά παράθυρα και σε επιτόπια ρεπορτάζ όπου μικροί «μάρτυρες» ή ενδεχόμενοι «θύτες», προς άγραν τηλεθέασης, καλούνται να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους.

Το ΕΣΡ τονίζει ότι σύμφωνα με τον Κώδικα δεοντολογίας και το άρθρο που αναφέρεται στην προστασία των ανηλίκων, απαγορεύεται η «παρουσίαση ανηλίκων μέσω εικόνας, ονόματος ή άλλου τρόπου που να καθιστά σαφή την ταυτότητά τους» όταν αυτοί είναι μάρτυρες «εγκληματικών ενεργειών ή δυστυχημάτων». Σε καμιά από τις «ανωτέρω περιπτώσεις δε λαμβάνεται συνέντευξη από ανήλικο κάτω των 14 ετών». Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι «η παρουσίαση ανηλίκου ως δράστη εγκληματικών ενεργειών ή ως υπαιτίου δυστυχήματος, απαγορεύεται απολύτως».

Σε άλλο άρθρο και συγκεκριμένα στο 13 υπογραμμίζεται ότι η «δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές». Με άλλο άρθρο το οποίο «υπενθυμίζεται» στην ανακοίνωση του ΕΣΡ και το οποίο αφορά στα δελτία ειδήσεων, τονίζεται ότι «απαγορεύεται η δραματοποιημένη αναπαράσταση γεγονότων κατά τη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων ή άλλων ενημερωτικών εκπομπών».

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σημειώνεται στην ανακοίνωσή του, θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το περιεχόμενο των ειδησεογραφικών εκπομπών με το θέμα της εξαφάνισης του μικρού Αλεξ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ