Σάββατο 3 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
«Ατζέντης» της ΕΕ...

Από το παζάρι... πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από το παζάρι... πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
Την «πολιτιστική» υποταγή των βαλκανικών λαών στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο προπαγάνδισε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, μιλώντας στο συνέδριο της 1ης Βαλκανικής Αγοράς Παραστατικών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία εντός δικτύου» (σ.σ. της Ευρωπαϊκής Ενωσης).

Η διοργάνωση δεν είναι παρά ένα «σούπερ μάρκετ», στο οποίο «εκτίθενται» οι δημιουργοί για να ...«διαλεχθούν» από τους εν δυνάμει «πελάτες» - αντζέντηδες, δίνοντας έτσι νέα μορφή στη διαδικασία εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού. Εντάσσεται δε στο γενικότερο σχεδιασμό επιβολής της πολιτισμικής ομογενοποίησης κυρίως στους λαούς των υπό ένταξη στην ΕΕ κρατών της περιοχής.

Γι' αυτό και η ομιλία του Γ. Βουλγαράκη δε διέφερε σε τίποτα από όσα «παπαγαλίζουν» οι προκάτοχοί του, κυρίως από τα μέσα της 10ετίας του '90, αφού είναι όλοι τους δεμένοι στο «άρμα» του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας και έχουν εμπεδώσει καλά τον «μικρο»-ιμπεριαλιστικό ρόλο που έχει ανατεθεί στην Ελλάδα για την περιοχή. Ο υπουργός χαρακτήρισε το φεστιβάλ «μια στρατηγική πρωτοβουλία» που «αξιοποιεί τη γεωγραφική μας θέση» «και προβάλλει την πεποίθησή μας ότι η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προδιαγραφές να αποτελέσει επίκεντρο πολιτιστικής δραστηριότητας για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων». Υπογράμμισε ότι με τα Βαλκάνια «μας συνδέει»... «η έγνοια για ένα κοινό μέλλον στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής» και έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει και τον Ρήγα για να «δικαιώσει» αυτή την «έγνοια»!

Είπε ότι πρέπει «να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να τα καταστήσουμε ανταγωνιστικά» και «εκφόβισε», λέγοντας ότι «τα δραστήρια μέλη της διεθνούς κοινότητας ωφελούνται από τη διεθνοποίηση της αγοράς, ενώ τα έθνη που δεν καταφέρνουν να συντονιστούν με το βηματισμό των καιρών απειλούνται με περιθωριοποίηση»!

«Βάφτισε» «δοκιμασία» του εθνικού κράτους την ισχυροποίηση των ιμπεριαλιστικών πόλων, το οποίο όμως (σ.σ. εθνικό κράτος) στην Ευρώπη «ανασυντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο μιας πολιτικής ένωσης που εγγυάται την ιδιαιτερότητα, αλλά και ισχυροποιεί την κοινή μας προοπτική»...

«Ανακάλυψε» και «άλλη» όψη της «παγκοσμιοποίησης» εκτός από «τους φόβους για την επικράτηση μίας και μόνης παγκόσμιας κουλτούρας»: την ...«οικουμενικότητα, που, αξιοποιώντας τους διεθνείς δρόμους για τη διάδοση των πολιτισμικών αγαθών, προστατεύει το εθνικό τους στίγμα»!

Ως γνήσιος πολιτικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου ξεκαθάρισε ότι «η δημιουργία και η διεύρυνση ενός δικτύου με σύγχρονη δομή προβολής, εξαγωγής και ανταλλαγής πολιτιστικών αγαθών, θα συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα συγχρονίζει τις δημόσιες ή ιδιωτικές δράσεις (...) Να δημιουργήσουμε ένα πολλαπλό δίκτυο σύνδεσης χωρών και καλλιτεχνών, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα». Το «δίκτυο» αυτό θα στοχεύει μεταξύ άλλων στην «αναγνώριση της σημασίας του πολιτισμού, ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής» (βλ. κερδοφορίας του κεφαλαίου και ταξικής «ειρήνης»).

Εντείνονται οι διεργασίες

Στο μεταξύ, στο ίδιο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής τακτικής της ΕΕ για τον Πολιτισμό, ολοκληρώθηκε η διάσκεψη στην Οπάτια της Κροατίας, με θέμα «Διάδοση πολιτιστικής κληρονομιάς: ένα νέο όραμα για τη Νοτιανατολική Ευρώπη».

«Μοιραζόμαστε το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ως στόχο και προορισμό όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το υλοποιήσουμε», τονίζεται στην τελική Διακήρυξη της Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του προέδρου της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς.

Στις «10 αρχές» της Διακήρυξης γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για «προώθηση του βιώσιμου οικολογικού και πολιτιστικού τουρισμού», «ανάγκη επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης» και «συνεργασία», ενώ εξετάστηκαν και ζητήματα της «πολιτιστικής βιομηχανίας».

Στη συνάντηση μετείχαν οι πρόεδροι της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου, ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ο υπουργός Πολιτισμού της Σερβίας, ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, ο γενικός διευθυντής της UNESCO, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης και εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ