Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ «ΧΟΡΗΓΙΚΟ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ
«Βοηθήστε μας... »!

Στους «χορηγούς» θέλει να παραδώσει η κυβέρνηση ακόμη και τη ...χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γ. Βουλγαράκη, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Ο υπουργός είπε ότι ενημέρωσε (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας) «για την προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου» του υπουργείου και «ειδικά για το νόμο για τις χορηγίες, που θα βοηθήσει οικονομικά το υπουργείο, αφού πάρα πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι επιθυμούν να βοηθήσουν διάφορες δραστηριότητες του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά δεν υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που να τους επιτρέπει να το κάνουν».

Πιο απλά, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να αλλάξει - παρά μόνο προς το χειρότερο - η κρατική ενίσχυση στον Πολιτισμό, η κυβέρνηση θέλει να παραδώσει, ουσιαστικά, τη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ ...στο «χορηγικό» κεφάλαιο. Η πολιτική αυτή, εκτός από το ότι ενισχύει, έμμεσα, τις εταιρίες στο διαφημιστικό πεδίο, αλλά και άμεσα στο οικονομικό μέσω φοροαπαλλαγών προφανώς, στέλνει ακόμη πιο ξεκάθαρο μήνυμα στους δημιουργούς και το λαό ότι η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού είναι βασική κυβερνητική επιλογή. Να σημειωθεί ότι αυτή η επιλογή υποτάσσεται στις γενικότερες αντιδραστικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον Πολιτισμό, ο οποίος νοείται ως οικονομικό πεδίο άσκησης της «επιχειρηματικότητας» με κάθε μορφή.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συζητήσεις με το αμερικανικό Μουσείο Γκετί, επαναλαμβάνοντας ότι ο λόγος γίνεται «για την επιστροφή κάποιων αντικειμένων, τα οποία η Ελλάδα πάρα πολλά χρόνια διεκδικεί». Επίσης, συζητήθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, χωρίς όμως να δοθούν λεπτομέρειες, καθώς και η «δυνατότητα που έχει το υπουργείο Πολιτισμού να συμβάλει, στη διάδοση του πολιτιστικού προϊόντος στο εξωτερικό», μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού «και για το πώς μπορεί να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της Βαλκανικής». Ετσι και το ΕΙΠ τίθεται στην υπηρεσία του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΕΕ με φόντο τις «πολιτιστικές αγορές» των υπό ένταξη χωρών στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ