Εγκρίθηκε χτες και από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ
Με υποτυπώδεις και ανούσιες φραστικές αναδιπλώσεις προχωρά η ΕΕ στην επιβολή της οδηγίας Μπολκενστάιν, η οποία επικυρώθηκε και από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες.
Η οδηγία διατηρεί τον αντιλαϊκό - αντεργατικό της χαρακτήρα, παρά την προσπάθεια της ΕΕ και της ξεπουλημένης ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους, που βγήκαν στους δρόμους ενάντια στο νομοθετικό έκτρωμα. Απελευθερώνει την είσοδο του κεφαλαίου στην αγορά και αλλάζει τη νομική προστασία των εργαζομένων, προσαρμόζοντάς την προς τα χαμηλότερα επίπεδα, αφού, ουσιαστικά, με τις ασάφειες και τις εξαιρέσεις επί των εξαιρέσεων, τόσο στα επαγγέλματα όσο και στις υπηρεσίες, τελικά θα λαμβάνεται υπόψη το δίκαιο της χώρας στην οποία εδράζεται ο πάροχος των υπηρεσιών.
Με την αρχή της χώρας καταγωγής να παραμένει, ενισχυμένη από την εποικοδομητική ασάφεια του όρου της «ελεύθερης παροχής υπηρεσιών», ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις, το Συμβούλιο κατέληξε σε «πολιτική συμφωνία», παραπέμποντας την πρόταση για δεύτερη ανάγνωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το φθινόπωρο.
Θυμίζουμε ότι η «νέα οδηγία», περιλαμβάνει τις υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Ενδιαφέροντος και εξαιρεί τις υπηρεσίες Γενικού Συμφέροντος. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ υπηρεσιών Γενικού Συμφέροντος και Γενικού Οικονομικού Ενδιαφέροντος, σε καμία χώρα της ΕΕ, καθώς δεν υπάρχει οριοθέτηση, πέρα του γενικού ότι στις ΓΟΕ εντάσσονται οι υπηρεσίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το κεφάλαιο και δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες να αποκομίσουν κέρδη από αυτές.
Βάσει της απόφασης του Συμβουλίου τα κράτη - μέλη θα πρέπει εντός τριετίας να προσαρμοστούν στην οδηγία, υποβάλλοντας έκθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι περιορισμοί, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα διέπουν την εφαρμογή της οδηγίας και τη δραστηριοποίηση ξένων επιχειρήσεων στο έδαφός τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ δήλωσε, διά του υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Φώλια, «απόλυτα ικανοποιημένη», καθώς «η συμφωνία που επιτεύχθηκε συμβαδίζει και προάγει τους στόχους της Λισαβόνας...».