Σάββατο 27 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» η Αννα Σικελιανού

Πλήρης ημερών, στα 105 της χρόνια, «έφυγε» από τη ζωή χθες τα ξημερώματα η Αννα Σικελιανού, η δεύτερη σύζυγος του μεγάλου μας ποιητή Αγγελου Σικελιανού. Η Αννα Σικελιανού γεννήθηκε στην Αθήνα. Μαθήτρια της Σχολής Καλογραιών της Τήνου, μόλις αποφοίτησε παντρεύτηκε τον πνευμονολόγο Καραμάνη, ο οποίος είχε σανατόριο στο Πήλιο, όπου εργάστηκε και ή ίδια. Τους χειμώνες στην Αθήνα από μια φίλη της γνώρισε την Εύα Πάλμερ και κοντά της έμαθε την υφαντική. Λίγο αργότερα, σε μια διάλεξη, γνώρισε τον Αγγελο Σικελιανό και έζησαν ένα μεγάλο έρωτα, που τάραξε τη μικρή κοινωνία της εποχής. Χώρισαν και οι δύο και παντρεύτηκαν, στις 17 Ιουνίου του 1940, λίγους μήνες πριν από την κήρυξη του πολέμου. Η ζωή τους, λόγω των αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων του Αγγελου Σικελιανού, υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη. Εζησαν 13 χρόνια κοινής ζωής. Η αγάπη τους υπήρξε πολύ δυνατή, τη γνωρίσαμε μέσα από την Αλληλογραφία τους «Γράμματα στην Αννα», γι' αυτό ο θάνατός του στις 19 Ιουνίου του 1951 της στοίχισε πολύ. Από τη στιγμή εκείνη μέχρι και το τέλος, αφιερώθηκε στο να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη και το έργο του αγαπημένου της συντρόφου. Συνέγραψε δύο βιβλία, «Ο ποιητής Αγγελος Σικελιανός» και «Η ζωή με τον Σικελιανό».

Τα θερμά της συλλυπητήρια εκφράζει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα «για το θάνατο της Αννας Σικελιανού, της γυναίκας που αφιέρωσε όλη της τη ζωή για να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη και το έργο του ποιητή Αγγελου Σικελιανού, που διαδραμάτισε μείζονα ρόλο στην πνευματική ανάταση του λαού».

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει και ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης για την απώλεια της Αννας Σικελιανού.

Η κηδεία της Αννας Σικελιανού θα γίνει με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού, τη Δευτέρα 29 Μαΐου, και ώρα 14.30 στο Α` Νεκροταφείο Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ