Παρασκευή 26 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βήμα καταγγελίας του αντικομμουνισμού

Το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Σάλασπιλς της Λετονίας, όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές, τώρα το παρουσιάζουν οι «δημοκράτες» ως
Το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Σάλασπιλς της Λετονίας, όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές, τώρα το παρουσιάζουν οι «δημοκράτες» ως "αναμορφωτήριο"
ΡΙΓΑ.--

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 24 Μάη στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, η εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας του ΚΚΕ, ενάντια στις προσπάθειες αναθεώρησης της ιστορίας και δικαίωσης του φασισμού και ναζισμού στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής. Η εκδήλωση, που να σημειωθεί πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Λετονίας, σχετικά με το ζήτημα της νομιμοποίησης του ΚΚ Λετονίας, μετατράπηκε σε βήμα καταγγελίας και καταδίκης της αντικομμουνιστικής και αντισοβιετικής υστερίας, τις συνέπειες της οποίας βιώνουν έντονα οι λαοί της Ευρώπης και ιδιαίτερα των χωρών της Βαλτικής, όπου εφαρμόζονται από το 1991 σκληρά αντιδημοκρατικά μέτρα.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Α. Ρούμπιξ, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία του να οργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση και υπογράμμισε το γεγονός ότι αυτή διεξάγεται σε μια χώρα όπου είναι έκδηλα τα φαινόμενα της αναθεώρησης της αποτελεσμάτων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και λήψης αντικομμουνιστικών μέτρων.

Κύριος εισηγητής ήταν ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κι ευρωβουλευτής, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους που βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας και της δικαίωσης του ναζισμού - φασισμού. Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν πως ουσιαστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια παίζουν ΗΠΑ και ΕΕ, που με κάθε τρόπο στηρίζουν και προωθούν την αμαύρωση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, την εξαφάνιση της συνεισφοράς της ΕΣΣΔ και του κομμουνιστικού κινήματος, μέσω και της διαστρέβλωσης της Ιστορίας, με στόχο να «θωρακίσουν» την ιμπεριαλιστική «νέα τάξη», χτυπώντας τα λαϊκά κινήματα και επιβάλλοντας νέα αντιλαϊκά μέτρα. Στην εισήγηση σημειώθηκε η ανάγκη της αντιμετώπισης της αντικομμουνιστικής επίθεσης και της αντιλαϊκής επίθεσης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και πήραν το λόγο εκπρόσωποι του ΣΚ Λιθουανίας, του ΚΚ Εσθονίας, των Ενώσεων των αντιφασιστών βετεράνων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου από τη Λετονία και την Εσθονία, καθώς και εκπρόσωποι των ΚΚ Πορτογαλίας και Τσεχίας, όπως επίσης ο Χ. Μόντροου, πρώην πρωθυπουργός της ΓΛΔ.

Χαιρετιστήρια μηνύματα στην εκδήλωση έστειλαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) και το Κέντρο για τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Εσθονία. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε σύσσωμη η 5μελής Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΚ Λετονίας, εκ μέρους της οποίας μίλησε ο Α. Γκόλουμποφ, Α' Αντιπρόεδρος του ΣΚΛ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μίλησε επίσης ο Ε. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι ξένες αντιπροσωπείες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το σοβιετικό μνημείο στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Σάλασπιλς, όπου έχασαν τη ζωή τους 100 χιλιάδες άνθρωποι και το οποίο οι κυρίαρχοι κύκλοι της σημερινής Λετονίας προσπαθούν να το παρουσιάσουν όχι ως στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά ως «αναμορφωτήριο». Επισκέφθηκαν επίσης το «μνημείο» που έστησαν οι σημερινές «δημοκρατικές» αρχές της Λετονίας προς τιμή των λετονικών λεγεώνων των «Ες-Ες» στην προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας.


Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ