Σάββατο 20 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλες ζημιές στα μνημεία της Ζακύνθου

Αρκετές και σοβαρές χαρακτηρίζουν τις ζημιές στο Μουσείο και τα μνημεία της Ζακύνθου από τους πρόσφατους σεισμούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Βέρα Νικολαΐδου, σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού. «Αν η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν πάρουν άμεσα μέτρα για την αποκατάστασή τους, πολλά από αυτά κινδυνεύουν να καταστραφούν», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Οι κομμουνιστές βουλευτές αναφέρουν πως το Μουσείο έχει υποστεί βλάβη στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, ρωγμές στο εσωτερικό και το εξωτερικό τμήμα της τοιχοποιίας, αποκολλήσεις στις βάσεις γλυπτών μεσοβυζαντινής περιόδου, ένα εκ των οποίων έσπασε στη βάση του. Επιπλέον κινδυνεύει να πέσει μέρος του εξώστη λόγω εκτεταμένων ρωγμών!

Στο Κάστρο παρατηρήθηκαν καταρρεύσεις μικρής έκτασης, αλλά οι κατολισθήσεις στα πρανή απειλούν με κατάρρευση τον Προμαχώνα Minotto! Ζημιές έχουν πάθει και κτίρια στο εσωτερικό του Κάστρου.

Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στα παρακάτω μνημεία: Αγιος Νικόλαος Μεγαλομάτης (Σκοπός Ζακύνθου), Αγιος Σπυρίδωνας στο Αργάσι, Αγία Αικατερίνη στους Κήπους, Αγιος Λουκάς Κουκουναριάς και Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Βαρρές, σε αρκετούς ναούς της πόλης της Ζακύνθου και χωριών.

Τέλος, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ