Τετάρτη 17 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Ενα ισχυρό ΑΚΕΛ αποτελεί εγγύηση για το λαό

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μπροστά στις βουλευτικές εκλογές που διενεργούνται στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή

Ο Δημήτρης Χριστόφιας
Ο Δημήτρης Χριστόφιας
Την ερχόμενη Κυριακή, 21 του Μάη, διεξάγονται στην Κύπρο οι βουλευτικές εκλογές. Οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα αυτή, όπου το πολιτικό σύστημα είναι προεδρικό, δεν καθορίζουν την κυβέρνηση, η οποία δε χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αλλά μόνο τη σύνθεση του νομοθετικού σώματος και το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι στόχος «είναι να επιβεβαιώσουμε το ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις ως τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του τόπου με υψηλά ποσοστά».

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

-- Ποια η σημασία των βουλευτικών εκλογών; Το αποτέλεσμά τους θα αποτελέσει πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές του 2008;

-- Οι βουλευτικές εκλογές, όπως και κάθε παρόμοια διαδικασία, είναι κορυφαίο πολιτικό γεγονός. Ενα γεγονός που καθορίζει τη σύνθεση του νομοθετικού σώματος και το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων για την επόμενη πενταετία και κατ' επέκταση τις δυνατότητες παρέμβασης της κάθε παράταξης στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα του τόπου.

Στην Κύπρο το πολιτειακό σύστημα είναι τέτοιο που η εκτελεστική εξουσία είναι εντελώς ανεξάρτητη από το Κοινοβούλιο. Με αυτό το δεδομένο δεν μπορεί να προσεγγίζονται οι βουλευτικές εκλογές ως πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Αλλωστε, και η εμπειρία προηγούμενων προεδρικών εκλογών δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι απλά μαθηματικά. Υποψήφιοι Πρόεδροι συγκεντρώνουν άλλοτε μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη υποστήριξη από τα κόμματα που στηρίζουν τη δεδομένη υποψηφιότητα. Οι προεδρικές εκλογές κρίνονται από ένα σύνολο πολλών παραμέτρων και όχι μόνο από τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή.

Θεωρούμε άκαιρη και άστοχη την όποια συζήτηση περί προεδρικών εκλογών αυτή την ώρα. Εμείς καθοδηγούμαστε από την απόφαση του 20ού Συνεδρίου του Κόμματός μας, η οποία ξεκαθαρίζει ότι στόχος του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές του 2008 είναι να διατηρηθεί η συνεργασία των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων και να αναδείξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από ποιο χώρο θα προέρχεται αυτός, είναι ένα θέμα ανοιχτό το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε στην ώρα που πρέπει και εντός του κόμματος αλλά και με τα συνεργαζόμενα κόμματα.

-- Ποιο στόχο έχει θέσει το κόμμα σας για τις βουλευτικές εκλογές;

-- Στόχος μας είναι να επιβεβαιώσουμε το ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις ως τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του τόπου με υψηλά ποσοστά. Με τη σκληρή δουλιά που γίνεται είμαστε σίγουροι ότι θα επιτύχουμε αυτό το στόχο.

-- Τι θα σημαίνει για την πολιτική ζωή της Κύπρου αν πρώτο κόμμα αναδειχτεί το ΑΚΕΛ και τι ο ΔΗΣΥ;

-- Η επαναβεβαίωση του ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις ως της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στον τόπο θα μας δώσει δύναμη να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα κυπριακά δρώμενα για το καλό της Κύπρου και της υπόθεσής της, του λαού μας και των εργαζομένων. Ενα ισχυρό ΑΚΕΛ σημαίνει εγγύηση ότι η πάλη για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου θα συνεχιστεί με επιμονή, συνέπεια και αποφασιστικότητα. Ενίσχυση του ΑΚΕΛ σημαίνει εγγύηση για πλήρη υλοποίηση του φιλολαϊκού κυβερνητικού προγράμματος. Σημαίνει εγγύηση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων. Σημαίνει ακόμα εγγύηση για πορεία εκσυγχρονισμού της κυπριακής κοινωνίας που στο επίκεντρό της θα έχει τον απλό άνθρωπο.

Ο λαός έχει πικρές εμπειρίες από τη δεκαετή διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ και αυτό θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα των εκλογών. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ επιδιώκει την ενίσχυση του κόμματος της συντηρητικής Δεξιάς για να την παρουσιάσει ως αποδοκιμασία της σημερινής διακυβέρνησης και κατ' επέκταση να τη χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για επιστροφή στην εξουσία, για επάνοδο σε αντιφατικές και επικίνδυνες πολιτικές στο Κυπριακό και για επιστροφή στην αντιλαϊκή κοινωνικο-οικονομική πολιτική. Πιστεύουμε ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι τέτοια που δε θα δώσει τη δυνατότητα στην ηγεσία του ΔΗΣΥ να υλοποιήσει τους στόχους της.

-- Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι προοπτικές για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού;

-- Η συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου και του ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι υπήρξε το αποτέλεσμα μιας έντονης προσπάθειας των τελευταίων δυο χρόνων για να υπάρξει εκ νέου κινητικότητα στο Κυπριακό πάνω σε σωστή βάση. Η συνάντηση του Παρισιού όντως έχει ανοίξει ορισμένες προοπτικές, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει στη γεφύρωση του χάσματος που χωρίζει σήμερα τις δυο πλευρές και στην επανάληψη διαπραγματεύσεων στο επίπεδο των ηγετών των δυο κοινοτήτων, με στόχο τη λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Η θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να προχωρήσουν τα πράγματα είναι δεδομένη. Εναπόκειται στην τουρκική πλευρά, στην Αγκυρα και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, να ανταποκριθούν θετικά και να αξιοποιήσουν τις προοπτικές που δημιουργούνται. Και βέβαια η διεθνής κοινότητα καλείται να διαδραματίσει το δικό της ρόλο ασκώντας την απαραίτητη επιρροή και πίεση πάνω στην Αγκυρα για να αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό. Πιστεύουμε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές θα ενταθούν οι προσπάθειες στο Κυπριακό. Εμείς ως ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις θα συνεχίσουμε όπως πάντα να διαδραματίζουμε σημαντικό και δημιουργικό ρόλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ