Τετάρτη 10 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΙΡΑΝ
Στη «ρότα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Τις θέσεις της Ελλάδας, η οποία είναι αυτήν την περίοδο και μέχρι το τέλος του χρόνου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει το δικαίωμα ψήφου, ανέπτυξε χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε υψηλό αξιωματούχο της ιρανικής κυβέρνησης. Ο απεσταλμένος της ιρανικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν έχει στο πρόγραμμά της την κατασκευή πυρηνικών όπλων και σημείωσε ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι υπό τον έλεγχο επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Η υπουργός Εξωτερικών, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χτες το πρωί στο υπουργείο εξωτερικών με τον Ιρανό Αλί Λαριτζανί, ο οποίος είναι υπεύθυνος της διαπραγματευτικής ομάδας της ιρανικής κυβέρνησης για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και νούμερο 3 στην πολιτική ιεραρχία της χώρας, υποστήριξε ότι βρισκόμαστε στο στάδιο αναζήτησης διπλωματικής λύσης και εξέφρασε την προσωπική της πεποίθηση ότι θα βρεθεί ειρηνική λύση.

Η υπουργός, στις δηλώσεις της, είπε ακόμη ότι η Αθήνα στηρίζει την πρόταση της Ρωσίας για την υλοποίηση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος.

«Η Ελλάδα επιθυμεί έναν ασφαλή κόσμο, καταδικάζει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και έχει την πεποίθηση ότι με την κατάλληλη πολιτική βούληση θα εξευρεθεί μία ειρηνική λύση στο πρόβλημα», σημείωσε.

Ο Αλί Λαριτζανί αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας - Ιράν και τόνισε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για διπλωματία. Επισήμανε ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων δεν είναι κάτι το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της χώρας του και ανέφερε ότι ήταν λάθος, κατά την άποψη της Τεχεράνης, η παραπομπή του φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στη ρωσική πρόταση, ο Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί περισσότερο χρόνο, ώστε να αναπτυχθεί ένας διάλογος με τη Ρωσία για το θέμα αυτό. Ανέφερε ακόμα ότι οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας βρίσκονται στη χώρα του και παρακολουθούν τις εξελίξεις. Κατέληξε δε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί χωρίς πίεση και μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αλί Λαριτζανί έφτασε στην Αθήνα μετά από επίσκεψη - αστραπή στην Αγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ