Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΚΟΑ του ΚΚΕ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Κατάμεστη η αίθουσα της εκδήλωσης στο Περιστέρι |
Μάλιστα, σε 76 αγωνιστές από το Περιστέρι αποδόθηκε ο τίτλος του Βετεράνου Αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και στη συνέχεια απαγγέλθηκε ο όρκος του αντάρτη του ΔΣΕ, από τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου Γεωργία και Παναγιώτη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας (θα διαρκέσει μέχρι τις 7/5) και ντοκουμέντων από τον Εμφύλιο Πόλεμο και τις μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ, η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον του πλήθους με το περιεχόμενό της.
Σε αυτή μπορεί κανείς να δει σπάνιες φωτογραφίες, από την απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανούς κατακτητές, τον Οκτώβρη του 1944, μέχρι και τη λήξη του Εμφυλίου, όπου δεσπόζουν οι εικόνες της μάνας που σκεπάζει με το κορμί της το μωρό της για να το σώσει από τις βόμβες Ναπάλμ των Αμερικανών, καθώς και του νεκρού καπετάνιου του αρχηγείου του Πάρνωνα του ΔΣΕ, Γιώργου Ατζακλή, που δίπλα του είναι διασκορπισμένα τα κομμένα κεφάλια των αντρών του από τους Χίτες της περιοχής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Δημήτρη Αρβανιτάκη και Δημήτρη Γόντικα, μέλη του ΠΓ του Κόμματος. Επίσης, παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας καθώς και αντιπροσωπείες μαζικών φορέων της περιοχής.
Στην ομιλία του ο Δ. Αρβανιτάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο ΔΣΕ αποτέλεσε την οργανωμένη, ένοπλη αντίσταση και δράση ενάντια στην ξενοκρατία και στην ντόπια αντίδραση κατά την τριετία 1946-1949. Ο ΔΣΕ, συνέχισε, ήταν ένας λαϊκός, επαναστατικός στρατός στα ιδανικά, στο ηθικό του, στην πολιτική και στην οργάνωσή του. Το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η πίστη του στο λαό και ο δεσμός του με αυτόν. Ο αγώνας που έκανε ήταν αγώνας για την ανεξαρτησία της χώρας. Αγώνας για τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία, για την πρόοδο και προκοπή του λαού.
Σήμερα, 60 χρόνια μετά, τα βασικά μηνύματα του αγώνα του ΔΣΕ παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε. Η αμερικανική ιμπεριαλιστική επέμβαση, που εγκαθιδρύθηκε στα χρόνια του Εμφυλίου, όταν η Μεγάλη Βρετανία παρέδωσε την Ελλάδα στην επικυριαρχία των ΗΠΑ, παραμένει αναλλοίωτη και συνεχώς ενισχύεται, υπογράμμισε ο ομιλητής, και τόνισε: «Μόνο ο αδιάλλακτος και ασυμβίβαστος αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στους εκπροσώπους του είναι ικανός να ανοίξει νέους δρόμους για καλύτερες μέρες για το λαό, για λαϊκή εξουσία, για σοσιαλισμό».
Νωρίτερα, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, αξιωματικός του ΔΣΕ, και ο Θανάσης Αυγέρος, πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από το μουσικό σχήμα του Στ. Ψαραδάκου, που ερμήνευσε αντάρτικα τραγούδια.