Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2006 - ΟΛΟΙ ΠΑΜΕ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Μέρα πάλης για εκατομμύρια εργάτες

Εκατοντάδες συγκεντρώσεις από τα Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλη τη χώρα

Associated Press

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι (1,5 εκατομμύριο, σύμφωνα με την αστυνομία) έλαβαν μέρος στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία. Φέτος ενισχύθηκε παραπέρα και πήρε πανεθνικές διαστάσεις η τάση διεξαγωγής παράλληλων εκδηλώσεων από τα «γαλάζια», φιλοκυβερνητικά συνδικάτα, σε αντιπαράθεση με τις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι κομμουνιστικές δυνάμεις της Ρωσίας. Για πρώτη φορά στη Μόσχα, αλλά και σε άλλες μεγαλουπόλεις έντονη προσπάθησαν να κάνουν την παρουσία τους στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς διάφορα ξενοφοβικά, εθνικιστικά κινήματα κι οργανώσεις.

Στο Λένινγκραντ οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις των ΚΚ είχαν έντονο τον χαρακτήρα της αντίθεσης στην προσεχή συνάντηση των G-8, που θα φιλοξενήσει η Ρωσία τον Ιούνη, κοντά στην πόλη των «τριών επαναστάσεων».

Με την πάροδο των χρόνων ο γιορτινός τόνος των εκδηλώσεων δίνει τη θέση του στη διατύπωση αιτημάτων προς την κυβέρνηση. Ωστόσο τα φιλοκυβερνητικά συνδικάτα, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τις φιλοσοβιετικές διαθέσεις της κοινωνίας, τύπωσαν και χρησιμοποίησαν αφίσα με το γνωστό άγαλμα της Μούχινα, «Εργάτης και αγρότισσα» και υπογραφή «1η Μάη, γιορτή της εργασίας και της άνοιξης», γεμίζοντας με αυτή τις βιτρίνες των μοσχοβίτικων καταστημάτων.

Από τη μεριά τους οι δυνάμεις των ΚΚ πραγματοποίησαν εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλο το έδαφος της Ρωσίας. Στις διαδηλώσεις κυριάρχησαν τα αντικυβερνητικά συνθήματα και ιδιαίτερα ενάντια στην αντιλαϊκή μεταρρύθμιση των δημοτικών υπηρεσιών και άλλων κοινωφελών οργανισμών.

Στη Μόσχα, έγινε πορεία από την «Πλατεία του Οχτώβρη» έως το κέντρο, στην πλατεία «Τεατράλναγια», όπου κοντά στο άγαλμα του Μαρξ, οι διαδηλωτές, αφού πέρασαν από μεταλλο-ανιχνευτές, πραγματοποίησαν συγκέντρωση.

Προσπάθεια προβοκάτσιας

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες πριν την Πρωτομαγιά αυξήθηκαν οι πληροφορίες που έφεραν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) να έχει δεχτεί τη συμμετοχή στην εκδήλωσή του της ξενοφοβικής οργάνωσης «Κίνημα κατά της λαθρομετανάστευσης». Εκπρόσωποι διάφορων αριστερών και κομμουνιστικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών και ο Β. Τιούλκιν, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) απάντησαν σε αυτή την προβοκάτσια και δήλωσαν την ετοιμότητά τους να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε συμμετοχή στη συγκέντρωση εθνικιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων, ειδικά μάλιστα τη μέρα της διεθνιστικής αλληλεγγύης των εργαζομένων. Ακολούθησαν δηλώσεις στελεχών του ΚΚΡΟ, όπως του Ι. Μέλνικοφ, αντιπροέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, που σημείωνε ότι το ΚΚΡΟ δεν έχει προσκαλέσει στην εκδήλωση εθνικιστικές οργανώσεις. Παρόλα αυτά πάντως εθνικιστές επιχείρησαν να μπουν στη συγκέντρωση αλλά απωθήθηκαν από τους διαδηλωτές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση των κομμουνιστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλήψεις και απαγορεύσεις σε ό,τι δεν ελέγχεται...(2022-05-03 00:00:00.0)
ΟΧΙ στον ευρωπαϊκό μακαρθισμό!(2010-06-23 00:00:00.0)
Επεισοδιακή συνέχεια των αντικαπιταλιστικών εκδηλώσεων(2005-09-28 00:00:00.0)
Πρόδωσε η Ρωσία τους πράκτορες της «Στάζι»;(2004-04-07 00:00:00.0)
Συνεδρία και πολιτικές διεργασίες(2001-10-31 00:00:00.0)
Πάντα ζωντανός...(1999-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ