Κυριακή 7 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2006
Στο δρόμο που χαράζουν οι ... εμπρηστές

Eurokinissi

Στον ...κακό μας τον καιρό, αναζητά την ευθύνη για τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου η κυβέρνηση. Πριν καν αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, που κάθε χρόνο αποψιλώνουν το δασικό πλούτο της Ελλάδας, κυβερνητικοί παράγοντες βρήκαν τον ένοχο, στον οποίο θα φορτώσουν την - προδιαγραφόμενη και από τους ίδιους - αποτυχία τους. Είναι η υψηλή βλάστηση που δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις, οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και οι ...εξάρσεις που αναμένονται στην ένταση των ανέμων.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «ξεχνούν» σκόπιμα να αναφέρουν ότι η ίδια η πολιτική τους - παρόμοια με αυτήν των προκατόχων τους του ΠΑΣΟΚ - οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων. «Ξεχνούν» την καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, στην οποία προχωρούν ακάθεκτοι, προκειμένου να ενισχύσουν την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών και των δασικών εκτάσεων. «Ξεχνούν» ότι, με εγκύκλιό τους, εφαρμόζουν ήδη το δασοκτόνο νόμο του ΠΑΣΟΚ, που αποχαρακτηρίζει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. «Ξεχνούν» ότι εφαρμόζουν πολιτική, που περιορίζει το ρόλο του κράτους στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Οτι προχωρούν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών με τη λογική μόνο της καταστολής και με την απουσία της πρόληψης, αλλά και τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της συνολικής αντιμετώπισης του φαινομένου.


Εξάλλου στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής για τα δάση είναι η προσπάθεια εξασφάλισης εσόδων από τη νομιμοποίηση παρανομιών, καταπατήσεων, εκχερσώσεων και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κερδοσκόπων. Η πολιτική τους είναι: «Καταστρέψτε ασύδοτα και μετά η πολιτεία θα σας νομιμοποιήσει»...

Παράλληλα, κάθε χρόνο, η κυβέρνηση αναφέρεται στις ανεξέλεγκτες χωματερές που αποτελούν μπουρλότο για τα δάση, όταν επιμένει στην πολιτική του κατακερματισμού της διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο την ιδιωτικοποίηση, αντί για την εκπόνηση ενός εθνικού δημόσιου σχεδιασμού διαχείρισής τους.

Αιχμή του δόρατος της αντιπυρικής προστασίας των δασών, μετά την απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας, είναι από το 1998 το Πυροσβεστικό Σώμα. Με 3.705 οργανικά κενά (12.765 οργανικές θέσεις, 9.060 υπηρετούντες), θα δώσει άλλη μια φορά τη μάχη, βασιζόμενο στην υπερεργασία του προσωπικού του, στις επιφυλακές και τις απλήρωτες υπερωρίες. Αυτοί οι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο πάνω από 70.000 πυρκαγιές και άλλα συμβάντα. Φέτος, όπως και πέρσι, η αντιπυρική περίοδος άρχισε το Μάη, αλλά οι 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες θα προσληφθούν τον Ιούνη. Το 2005 οι συμβάσεις τους διακόπηκαν πριν από τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.

Το κόστος αυτής της πολιτικής είναι τεράστιο. Πάνω από 14.000.000 στρέμματα καμένα δάση και δασικές εκτάσεις, από το 1955 μέχρι σήμερα. Μερικές περιοχές έχουν καταστραφεί δυο και τρεις φορές, όπως η Πεντέλη. Και πώς να μη γίνει αυτό, όταν μετά από κάθε πυρκαγιά ακολουθούν οι αποχαρακτηρισμοί;


Απαιτείται, λοιπόν, να ανατραπεί αυτή η πολιτική, που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και τους μεγαλοκαταπατητές. Απαιτείται η ενίσχυση των δυνάμεων εκείνων που αντιπαλεύουν την πολιτική που καταστρέφει την οικολογική ισορροπία της χώρας μας, προς όφελος των εργολάβων και των κερδοσκόπων της γης.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ