Οι ακτές της χώρας, από δημόσια και κοινόχρηστη περιουσία, μετατρέπονται σε αντικείμενο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης
Πέντε χρόνια μετά το νόμο 2971/2001, με τον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε το πρώτο βήμα για την «αξιοποίηση» των παραθαλάσσιων εκτάσεων από το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει ένα νέο νομοσχέδιο, με το οποίο οι αιγιαλοί και οι παραλίες της χώρας, από δημόσια περιουσία εμπορευματοποιούνται και μετατρέπονται σε ακίνητα - «φιλέτα» για την άσκηση πολυποίκιλης επιχειρηματικής δραστηριότητας!
Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νομοσχέδιο αυτό, που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομίας και αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, το πλάτος των 16.000 χιλιομέτρων των ελληνικών ακτών μικραίνει ακόμη περισσότερο από ό,τι είχε μικρύνει με το νόμο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να νομιμοποιηθούν όλες οι κερδοσκοπικές δραστηριότητες του μεγάλου κεφαλαίου, καθιστώντας τις καλύτερες από αυτές απροσπέλαστες για το λαό (εκτός, βέβαια, την πληρωμή τελών και εισιτηρίων). Οι ίδιοι, άλλωστε, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ομολογούν ότι οι νέες ρυθμίσεις έχουν σκοπό να καταστήσουν... «ελκυστικό» το περιβάλλον για τουριστικές επενδύσεις στις ελληνικές ακτές!
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει:
Για τον αιγιαλό: Επαναπροσδιορίζονται τα όρια του αιγιαλού και η έκτασή του σε πλάτος περιορίζεται στα 30 μέτρα από την ακτογραμμή. Σημειώνουμε ότι ο νόμος του ΠΑΣΟΚ είχε μικρύνει τα όρια του αιγιαλού με τον ορισμό ότι αυτός φτάνει ως το σημείο που βρέχεται από τη θάλασσα «από τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της», ενώ μέχρι τότε ίσχυε ο νόμος του 1940 που πρόβλεπε ότι αυτό ορίζεται με βάση «τη μέγιστη ανάβαση του χειμέριου κύματος». Εκτός από αυτό ακόμη μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος να μετατραπούν τα όρια του αιγιαλού σε «λάστιχο», αφού η οριοθέτησή του δε θα γίνεται πλέον με αυτοψίες και μετρήσεις υπαλλήλων, αλλά με τη χρήση αμφιλεγόμενων ψηφιακών ορθοφωτοχαρτών.
Για τον παλιό αιγιαλό: Διατηρείται ο καινοφανής όρος του παλιού αιγιαλού (πρόκειται για περιοχές που αποτελούσαν αιγιαλό στο παρελθόν, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτός άλλαξε, είτε με προσχώσεις, είτε λόγω υποχώρησης της θάλασσας). Ο παλιός αυτός αιγιαλός θα επαναπροσδιοριστεί και θα ανήκει πλέον - όπως και με τον προηγούμενο νόμο, άλλωστε - στην... «ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου», δηλαδή θα μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις. Επίσης οι ιδιώτες που κατέχουν νόμιμους τίτλους στους αιγιαλούς αυτούς αναγνωρίζονται από το Δημόσιο και κατοχυρώνονται. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει διάπλατα το «παράθυρο» για νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαίρετων καταστημάτων (εστιατορίων, καφετεριών, μπαρ κλπ.) που βρίσκονται «πάνω στο κύμα»!
Για την παραλία: Καταργείται το όριο των 50 μέτρων από τον αιγιαλό και έτσι παρέχεται το δικαίωμα σε δήμους, νομαρχίες και περιφερειάρχες να χαράξουν τα όριά της κατά το δοκούν. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει επανειλημμένα γνωμοδοτήσει ότι το όριο θα πρέπει, αντίθετα, να αυξηθεί και να φτάσει στα 100 μέτρα από τον αιγιαλό. Αν υλοποιηθούν οι ρυθμίσεις αυτές οι δήμοι και οι νομαρχίες, επικαλούμενοι στενότητα χρημάτων για τις απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών που βρίσκονται στις παραλίες θα προχωρήσουν σε δραστική μείωση του πλάτους τους και επομένως και του δημόσιου κοινόχρηστου χαρακτήρα τους...