Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
Η κοινή τους αντίληψη

«Συντηρητικό» θεωρεί τον νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα, ο Χρήστος Παλαιολόγος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), όχι επειδή διαφωνεί με τον πολιτικό ρόλο που ανατίθεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτόν της διαχείρισης του συστήματος, αλλά επειδή εκτιμά πως αυτός ο ρόλος δεν είναι όσο θωρακισμένος θα έπρεπε.

Με χτεσινό άρθρο του στην «Αυγή», ο Χρ. Παλαιολόγος - ο οποίος θα πρέπει να πούμε πως συμμετείχε στην Ειδική Επιτροπή που είχε συσταθεί για την επεξεργασία του νέου Κώδικα - προτείνει «την αναβάθμιση πλήρως του θεσμού της Αυτοδιοίκησης» μέσα από: Την καθιέρωση αυτοδιοικητικών περιφερειών. Την οργάνωση μητροπολιτικών θεσμών στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα. Τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των δήμων να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους, με την κρατική επιχορήγηση να έχει το ρόλο ενίσχυσης των αδύναμων ΟΤΑ (δηλαδή αυτών που δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα).

Πρόκειται για προτάσεις που όντως συνάδουν με την «ευρωπαϊκή πραγματικότητα» που οραματίζεται ο ΣΥΝ, οι οποίες όχι μόνο δε θίγουν την ουσία των διατάξεων του νέου Κώδικα, αλλά την προεκτείνουν. Αλλωστε, ο ίδιος ο ΣΥΝ, μέσω του Χρ. Παλαιολόγου που μετέχει στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, συναίνεσε στον Κώδικα. Αυτό προκύπτει και από το χτεσινό άρθρο, στο οποίο η κριτική που γίνεται για τον Κώδικα είναι στην ίδια κατεύθυνση με αυτή των εμπνευστών του, να λειτουργεί δηλαδή η Αυτοδιοίκηση μέσα από το ξεπούλημα έργων, υπηρεσιών και δημοτικής περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αλλά και να αναλαμβάνει την υλοποίηση κεντρικών επιλογών που στρέφονται σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα σημεία της κριτικής του Χρ. Παλαιολόγου για τον νέο Κώδικα, τα οποία θεωρεί ότι θα πρέπει να βελτιωθούν με τη νέα συνταγματική αναθεώρηση. Δεν κατοχυρώνονται, λοιπόν, σύμφωνα με τον Χρ. Παλαιολόγο, οι αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, «που θα είχαν σαν αποτέλεσμα όλες οι δημόσιες υποθέσεις τοπικού χαρακτήρα να ασκούνται από την ΤΑ». Ζητείται, δηλαδή, να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς η διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα κρατικών υποθέσεων και τομέων, γεγονός που ευνοεί και την ιδιωτικοποίησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χρ. Παλαιολόγος επικροτεί και τη διαδικασία των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που επικυρώνεται στον Κώδικα, με την «κριτική» ότι «ψηφίστηκε χωρίς τις αναγκαίες προσαρμογές στις ιδιαιτερότητες της ΤΑ για τις σχέσεις δημόσιου - ιδιωτικού»...

Κατά τα άλλα, ψάχνουμε να βρούμε γιατί ο νέος Κώδικας αντανακλά την «κοινή αντίληψη και φιλοσοφία, αλλά και τις πολιτικές των δύο κυβερνήσεων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» - όπως σημειώνεται στο άρθρο - και όχι και του ΣΥΝ.


Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ