Associated Press |
Απτόητες οι λαϊκές δυνάμεις συνεχίζουν τις διαδηλώσεις και την απεργία |
Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Νεπάλ, που συλλαμβάνονται κρατικοί λειτουργοί για διαδήλωση εναντίον του βασιλέα. Ωστόσο, η συμμετοχή πολλών δημοσίων υπαλλήλων στην κινητοποίηση ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς η κινητοποίηση που έχουν κηρύξει τα επτά μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, και βρισκόταν χθες στην 13η μέρα της, έχει παραλύσει σε τέτοιο βαθμό τη ζωή στη χώρα, που καταγράφονται ελλείψεις τροφίμων σε πολλές περιοχές. Με άλλοθι αυτό, η «κυβέρνηση» που έχει διορίσει ο βασιλιάς από το Φλεβάρη του 2005 ανέπτυξε (κι άλλες) μονάδες του στρατού σε τμήματα της πρωτεύουσας, Κατμαντού.
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες - χθες στο Κατμαντού έπεφτε καταρρακτώδης βροχή - χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν για άλλη μια μέρα την απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων για να αξιώσουν επαναφορά της δημοκρατίας. Το σύνθημα που ακούγεται πλέον είναι «Κάτω η μοναρχία».
Για άλλη μια φορά, ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών, τραυματίζοντας σοβαρά έναν στην Μπουνταναγκάρ. Στη Νεπάλγκουτζ, διαδηλωτές «βανδάλισαν» άγαλμα του Γκιανέντρα και η αστυνομία άνοιξε μαζικά πυρά - τραυματίζοντας τουλάχιστον 36, τους δύο πολύ σοβαρά. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και δημοσιογράφος του BBC, σύμφωνα με την εφημερίδα Καντιπούρ. Στην Ουντάιπουρ, τραυματίστηκαν πάνω από 200 διαδηλωτές από τα ρόπαλα των αστυνομικών.
Μάλιστα, σε μια από τις διαδηλώσεις, εμφανίστηκαν και «άγνωστοι», οι οποίοι επιτέθηκαν σε διαδηλωτές.
Ο νέος απεσταλμένος της κυβέρνησης της Ινδίας στο Νεπάλ, Κάραν Σινγκχ, που αναμενόταν σήμερα στο Κατμαντού, δήλωσε στο μεταξύ ότι η κατάσταση στη χώρα «δείχνει να βρίσκεται εκτός ελέγχου».
«Μπορεί να δούμε (τον βασιλέα) να ανατρέπεται αν δεν κάνει κάτι τις ερχόμενες βδομάδες ή μέρες», δήλωσε Δυτικός διπλωμάτης, υπό τον όρο της ανωνυμίας.