Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
Περικοπές και στις εξαγγελίες!

Η μεταφορά του αίματος εκχωρείται σε ιδιωτικές εταιρίες, που θα διαχειριστούν ιλιγγιώδη ποσά για την προμήθεια των νέων κέντρων ελέγχου με διάφορα υλικά!

Την ευαγγελική ρήση «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις απαρνήση με» θύμισε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τις χτεσινές ανακοινώσεις για το μοριακό έλεγχο (σύστημα ΝΑΤ) του αίματος, καθώς άρχισαν οι περικοπές και στις εξαγγελίες που έκανε πριν είκοσι μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της μόλυνσης με τον ιό του ΕΪΤΖ της 17χρονης και του 76χρονου στη Θεσσαλονίκη.

Τότε (28/3/2006) ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε πομπωδώς ότι εντός δύο μηνών θα επεκταθεί το σύστημα ΝΑΤ στις αιμοδοσίες έξι ακόμα νοσοκομείων (Κρατικό της Νίκαιας, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ, Βενιζέλειο, Ερυθρός Σταυρός και Αμαλία Φλέμιγκ) - που δεν εφαρμόζεται. Τώρα το σύστημα ΝΑΤ εφαρμόζεται σε οκτώ νοσοκομεία (Γ. Γεννηματάς, Λαϊκό, Ιπποκράτειο Αθήνας, νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Πανεπιστημιακό Πάτρας και Αγιος Ανδρέας Πάτρας).

Χτες ο υπουργός Υγείας επανήλθε, ανακοινώνοντας ένα πανελλαδικό δίκτυο με εννιά μόνο κέντρα μοριακού ελέγχου, που θα είναι έτοιμα μέχρι τις 31 Ιουλίου 2006. «Με επίκεντρο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, είπε ο υπουργός, δημιουργούμε ένα πανελλαδικό Δίκτυο Μοριακού Ελέγχου, ξεκινώντας από το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και συνεχίζοντας σταδιακά με τη θεμελίωση Κέντρων Μοριακού στο "Λαϊκό", στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Πάτρας στο Ρίο, της Κορίνθου, της Λάρισας, των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, καθώς και "Βενιζέλειου" στην Κρήτη».

Μ' άλλα λόγια δηλαδή υπάρχει μια μείωση πέντε κέντρων. Και ο σχεδιασμός αυτός αφ' ενός δεν ανταποκρίνεται στις χωροταξικές και πληθυσμιακές ανάγκες της χώρας, αφ' ετέρου συνοδεύεται με την εκχώρηση της μεταφοράς του αίματος σε ιδιωτικές εταιρίες. Την αναντιστοιχία του σχεδιασμού με τις λαϊκές ανάγκες ανέδειξαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Παναγιώτης Κοσιώνης με Ερώτησή τους για την αναγκαιότητα δημιουργίας Κέντρου Αίματος στη Λέσβο.

Με το νέο σχεδιασμό θα γίνει «οικονομία κλίμακος», όπως ισχυρίστηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος το συνολικό κόστος ελέγχου ανά μονάδα αίματος θα φτάσει κοντά στα 60 ευρώ (50 ευρώ για τα αντιδραστήρια και τα άλλα στοιχεία συν το ΠΦΑ). Σήμερα μόνο για τα αντιδραστήρια το κόστος ελέγχου ανά μονάδα είναι 37,4 ευρώ. Τα ποσά γίνονται ιλιγγιώδη όταν - όπως ανέφεραν οι υπουργοί - γίνει έλεγχος σε 700.000 μονάδες το χρόνο. Και όπως, λένε οι πληροφορίες, τα ποσά αυτά θα τα διαχειριστούν μόνο δυο εταιρίες που είναι προμηθευτές αντιδραστηρίων και πρόκειται να τους γίνει ανάθεση για τρία ή πέντε χρόνια.

Το προσωπικό στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι έλεγε ο Γ. Κωνσταντόπουλος, για να συμπληρώσει ότι η μεταφορά του αίματος θα γίνει από ιδιωτικές εταιρίες. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνειδητά αφήνει στο περιθώριο την οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας που θα διασφάλιζε και πληρότητα -και ποιότητα - αίματος.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ