Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Κλήσεις» για παραβιάσεις σε βάρος του ΚΚΕ

Οι «παραβιάσεις» των διατάξεων του νόμου για την πολιτική πολυφωνία σε βάρος του ΚΚΕ το Μάρτη θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΡ, στην οποία έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις εκπρόσωποι τηλεοπτικών σταθμών.

Η «επιχείρηση» απομόνωσης του ΚΚΕ και των απόψεών του, από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, είναι έργο που όλοι το έχουμε ξαναδεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο χρόνος που «έδωσε» το MEGA στο ΚΚΕ το μήνα Μάρτη δεν αγγίζει ούτε το 1% και είναι μόλις 0,99%.

Οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί καθημερινά παραβιάζουν την πολιτική πολυφωνία παραχωρώντας προκλητικά τον τηλεοπτικό τους χρόνο αποκλειστικά και μόνο στα δύο μεγάλα κόμματα.

Αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΣΡ, που τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες δίνει συστηματικά πλέον στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία είναι ολοφάνερες οι παραβιάσεις σε βάρος των μικρών κομμάτων. Εκπρόσωποι των δύο κομμάτων και οι απόψεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης μονοπωλούν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων με τις ευλογίες των ιδιοκτητών και των υπευθύνων των καναλιών.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΡ έχουν κληθεί για ενδεχόμενες παραβιάσεις της πολυφωνικής ενημέρωσης σε βάρος του ΚΚΕ εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ANTENNA, STAR για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του περασμένου μήνα. Από την ημερήσια διάταξη για το θέμα αυτό απουσιάζει ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER, εκπρόσωποι του οποίου, όπως είχε αναφέρει την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, επρόκειτο να κληθούν αφού στον εν λόγω σταθμό το ποσοστό του ΚΚΕ ήταν 1,87%. Εκπρόσωποι του MEGA έχουν κληθεί και για τον ΣΥΝ που «έλαβε» 0,96%.

Το ΕΣΡ έχει διευκρινίσει ότι οι μετρήσεις αφορούν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών λαμβάνοντας υπόψη την «παρουσία, ομιλία, δήλωση πολιτικών προσώπων ή εκπροσώπων των κομμάτων, ανάγνωση ανακοινώσεων ή αποφάσεων κομματικών σωμάτων ή οργάνων, κάλυψη δημοσιότητας των κομμάτων ή κομματικών αξιωματούχων ή άλλων προσώπων που εμφανίζονται με εξουσιοδότηση για την υποστήριξη των κομματικών απόψεων».

Οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών αμφισβητούν και θεωρούν ελλιπή τα στοιχεία του ΕΣΡ ισχυριζόμενοι ότι στις μετρήσεις δεν περιλαμβάνονται άλλα δελτία ειδήσεων εκτός από τα κεντρικά, καθώς και ενημερωτικές εκπομπές. Είχαν πει ότι θα προσκομίσουν δικά τους στοιχεία με μετρήσεις όλων αυτών των εκπομπών, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει.

Στη σημερινή συνεδρίαση μεταξύ άλλων το ΕΣΡ και πάλι θέτει ζήτημα αθέμιτων μέσων καλώντας εκπροσώπους του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA για τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Κίτρινος Τύπος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ