Κυριακή 16 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Κωνσταντίνος Τσιφής
Κωνσταντίνος Τσιφής
Φωτ.

Στις 18 Μάρτη του 2006 «έφυγε» από κοντά μας, σε ηλικία 58 χρόνων, ο ΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ. Οργανώθηκε έφηβος στη Νεολαία Λαμπράκη και το 1976 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Τίμησε την επιλογή της ζωής του και τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του. Πάλεψε όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια, μαχητικότητα και αισιοδοξία ως ασυμβίβαστος μαχητής στους σκοπούς του Κόμματος. Δεν έκανε πίσω ούτε στις δυσκολίες του επαναστατικού κινήματος, μετά τις ανατροπές. Εδωσε μάχη για την ανασυγκρότηση και την ισχυροποίηση του Κόμματος, μετά την κρίση του '90-'91. Ηταν παρών στους συνδικαλιστικούς αγώνες στο χώρο δουλιάς του, τη ΔΕΗ, αλλά και στη συγκρότηση και πάλη του ΠΑΜΕ όλα τα τελευταία χρόνια. Διατέλεσε μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και ήταν για πολλά χρόνια και έως το θάνατό του μέλος της ΝΕ και του Νομαρχιακού Γραφείου στην Οργάνωση του Εβρου.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του, στη ζωή και στο Κόμμα, Μαρία προσφέρει στην ΚΟ Εβρου 300 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπητού εξαδέλφου μας ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ, γραμματέα της ΝΕ Γερμανίας, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας πολύ νωρίς, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Μετεώρων, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Γιάννης και Αριστέα Πέτρογλου

* * *

Φωτ.

Μιχάλης Ιγνατίδης
Μιχάλης Ιγνατίδης
Στις 4 Απρίλη 2006 έφυγε από τη ζωή ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΟΠΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Δίλοφο Ορεστιάδας. Καταγόταν από ευκατάστατη οικογένεια. Μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - εφεδρικός ΕΛΑΣ - έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, όπου και πέθανε.

Ηταν συνεπής αγωνιστής, δραστήριος και αγαπητός από όλους.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Βασιλική Σκοπίδου, ο γιος του Γιώργος, η νύφη του Νίκη και ο εγγονός του Γιάννης προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του συζύγου και πατέρα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΙΤΣΑ, ο οποίος πέθανε στις 21 Μάη 2004, η οικογένειά του προσφέρει 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του θείου μας ΘΩΜΑ Κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, του αξέχαστου σεμνού αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, του «παππού» και δασκάλου. Καθώς επίσης στη μνήμη της γυναίκας του και συναγωνίστριάς του ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΑΕ Ελασσόνας, 100 ευρώ.

Ερικέτη και Κώστας Παπακωνσταντίνου, Γιώτα και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Θωμάς Παπακωνσταντίνου, Λίτσα και Χρήστος Πονηρός

* * *

Φωτ.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Ηλία ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, από το Κεντρικό Κιλκίς, ο οποίος πέθανε πριν από λίγες μέρες, στη ζωή του ήταν πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και με τη δράση του πρόσφερε ό,τι μπορούσε στην προσπάθεια να πραγματοποιηθούν οι αποφάσεις του Κόμματος και να γίνει η πατρίδα μας σοσιαλιστική.

Παύλος Κούφης
Παύλος Κούφης
Πέθανε με την ιδιότητα του υπευθύνου της περιοχής για το χωριό του.

Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Κεντρικού πρόσφεραν 170 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. ΚΑΡΑΝΙΚΟΣ. Γεννήθηκε το 1924 στο Δίλοφο Κοζάνης, από γονείς αγρότες με αγωνιστικές δημοκρατικές πεποιθήσεις. Από τα 10 χρόνια του μπήκε στη βιοπάλη.

Στην Κατοχή ήταν αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Αναδείχτηκε σε λοχαγό Μηχανικού. Συμμετείχε σε πολλές μάχες με τα τμήματα της 8ης Μεραρχίας στο Βόιο, στον Πύργο της Στράτσανης και του απονεμήθηκε Μετάλλιο Ανδρείας.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το τέλος του Εμφύλιου, έζησε στην 3η Πολιτεία και εργάστηκε ως οικοδόμος. Εκεί παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα Στάμου από το χωριό Βρυσούλα Ιωαννίνων, επίσης μαχήτρια του ΔΣΕ και απέκτησαν τρία παιδιά. Τον Βασίλη, τον Χρήστο και την Αναστασία.

Επέστρεψαν στην πατρίδα το 1976. Ζούσαν στο Γαλάτσι, όπου και άφησε την τελευταία πνοή του στα 81 χρόνια του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του πρόσφεραν 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 30 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

Ευτυχία Κούφη
Ευτυχία Κούφη
* * *

Φωτ. 2

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΦΗΣ γεννήθηκε στα Αλωνα Φλώρινας το 1913. Απόφοιτος του Διδασκαλείου Φλώρινας εργάστηκε ως δάσκαλος και διευθυντής του σχολείου από το 1933. Εφεδρος ανθυπολοχαγός - διμοιρίτης στον πόλεμο του '40 - '41, τραυματίστηκε και του απονεμήθηκε το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας. Πιάστηκε από τους κατακτητές και κρατήθηκε στου «Παύλου Μελά».

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΑΜ - στην Κατοχή, διώχτηκε μετά τη Βάρκιζα, απολύθηκε το 1947 από τη θέση του και κατέφυγε στον ΔΣΕ.

Με το τέλος του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε ως εφαρμοστής σε εργοστάσιο της πόλης και δάσκαλος στα Ελληνόπουλα.

Αργότερα, στη Ρουμανία, ήταν μέλος της Επιτροπής Βοήθειας στο Παιδί (ΕΒΟΠ) στο Βουκουρέστι, συντάκτης παιδικών βιβλίων, συνεργάτης της εφημερίδας «Νέα Ζωή», μετέφρασε ρωσικά λογοτεχνικά και μαρξιστικά έργα και δίδαξε σε φροντιστήρια δασκάλων. Παράλληλα πρόσφερε τις υπηρεσίες του και στο Σύλλογο των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων.

Πέθανε τον Απρίλη του 2003

Η σύζυγός του ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΟΥΦΗ γεννήθηκε στο χωριό Λευκοθέα Κοζάνης το 1922. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, μαχήτρια του ΔΣΕ και πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία.

Πέθανε το Γενάρη του 2004.

Ο Παύλος και η Ευτυχία Κούφη επαναπατρίστηκαν το 1985 και ζούσαν στην Αθήνα.

Στη μνήμη τους, τα παιδιά τους Μίρκα και Θανάσης προσφέρουν 150 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 30 του περασμένου Μάρτη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΜΕΝΙΟΥ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ, από τη Βλάστη Πτολεμαΐδας. Στην Κατοχή η οικογένεια Βαρβαρούση συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και γι' αυτό οι Γερμανοί έκαψαν το σπίτι της και κατάσχεσαν 1.300 γιδοπρόβατα.

Δημήτρης Χατζηδημητρίου
Δημήτρης Χατζηδημητρίου
Ο Μ. Βαρβαρούσης γεννήθηκε το 1929. ΕΠΟΝίτης από τα 14 χρόνια του, μετά τη Βάρκιζα αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Στα χρόνια του Εμφύλιου, από τις διώξεις, έχασε τον πατέρα του, τον αδελφό του Θανάση και την αδελφή του Μαριάνθη.

Με το τέλος του Εμφύλιου, επέστρεψε στο χωριό του, παντρεύτηκε την Καίτη Γιαννουλίδη και απέκτησαν τρία παιδιά.

Ηταν καλός οικογενειάρχης και αγαπητός στο περιβάλλον του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Καίτη, τα παιδιά και ο αδελφός του Τάκης Βαρβαρούσης πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας, 40 ευρώ και 40 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Φωτ.

Στις 30 του περασμένου Μάρτη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, εκπαιδευτικού, μέλους του ΚΚΕ, πρώην πολιτικού πρόσφυγα.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας στο ΚΚΕ.

Νιώθουμε την απουσία σου. Μεγάλο το κενό που μας άφησες. Μας λείπεις πολύ.

Η σύζυγος Σοφία

Οι κόρες του Παρθένα και Νίκη

* * *

Φωτ.

Στις 11 Απρίλη συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το θάνατο του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΔΗ.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη του παππού ΘΑΝΑΣΗ, της γιαγιάς ΣΑΛΩΝΑΣ και του θείου ΗΡΑΚΛΗ, προσφέρουμε 40 ευρώ στην ΚΟΒ Μεταξουργείου.

Η σύζυγος Λίζα Ιγνατίδου

Τα παιδιά Ηρακλής και Θανάσης

* * *

Φωτ.

Η ΒΑΓΙΑ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ, το γένος Νεστορούδη, γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Σιτοχώρι Διδυμότειχου. Ο πρώτος σύζυγός της Αργύρης Ιωαννίδης, με τον οποίον απέκτησε την κόρη της Συρματένια, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στον Εμφύλιο.

Η Βάγια ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου, του Βίτσι και στους Παπάδες Δράμας και τραυματίστηκε δυο φορές.

Μένιος Βαρβαρούσης
Μένιος Βαρβαρούσης
Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε στην παραγωγή και διακρίθηκε. Εκεί παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Ναλμπάντη, αντιστασιακό και μαχητή του ΔΣΕ και απέκτησαν δύο κόρες, τη Βασιλική και τη Βιργινία.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της το 1980. Ζούσε στο Δήμο Ζωγράφου στην Αθήνα και πέθανε στις 31 Γενάρη 2006.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Παναγιώτης Ναλμπάντης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Ζωγράφου, 50 ευρώ.

* * *

Πριν από 40 μέρες, «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο ΜΗΝΑΣ ΞΕΚΟΜΝΗΝΟΣ, μέλος του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αναπηρικών Οργανώσεων. Πιστός σύντροφος και ανιδιοτελής αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, τον οποίον διέκρινε η βαθιά πίστη του στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε έως το τέλος της ζωής του.

Εκφράζω τη βαθιά θλίψη και συγκίνησή μου για το «χαμό» του και ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του προσφέρω 10 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Στη σύζυγό του Δήμητρα, στα παιδιά και στα εγγόνια του, εκφράζω τα πιο ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια.

Νίκος Νταμπίκης, Λάρισα

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο σύντροφός μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε το 1925 στη Βέροια από γονείς μικροαστούς, αγωνιστές της Αντίστασης. Η μητέρα του ήταν μέλος του ΚΚΕ.

Ο Δ. Χατζηδημητρίου έφηβος εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και αργότερα πέρασε στο ΚΚΕ και αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές. Μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε, πιάστηκε και κλείστηκε στο Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης, όπου κρατήθηκε 4 χρόνια. Οι συνέπειες της μακρόχρονης κράτησής του τον βασάνιζαν έως το τέλος της ζωής του.

Εμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και συνεπής αγωνιστής.

Γιάννης Ζαχαριάδης
Γιάννης Ζαχαριάδης
Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Βέροιας, 100 ευρώ.

Η γυναίκα του Σοφία Χατζηδημητρίου

* * *

Φωτ.

Στις 23 Μάρτη 2006 άφησε την τελευταία πνοή του ο ΙΣΑΑΚ ΣΑΜΑΝΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1924 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης από γονείς πρόσφυγες από τη Ρωσία. Φοίτησε στην Αγροτική Σχολή Φλώρινας, η οποία έκλεισε όταν άρχισε ο πόλεμος του '40-'41 και επέστρεψε στο Πανόραμα. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, τελείωσε τη Σχολή Υπαξιωματικών του ΕΛΑΣ και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Για την αντιστασιακή δράση του καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο, αλλά γλίτωσε την εκτέλεση. Πέρασε από τις φυλακές του Γεντί Κουλέ, από τα Γιούρα και από τις φυλακές της Κέρκυρας. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, εντάχθηκε στην ΕΔΑ.

Το 1982 εκλέχτηκε πρόεδρος της Κοινότητας Πανοράματος. Με τη δραστηριότητά του βοήθησε στην ανάπτυξη του τόπου. Σημαντικές ήταν οι αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου που αφορούσαν στην παραχώρηση οικοπέδου για την ανέγερση δύο Δημοτικών Σχολείων.

Εως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του και καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στην κηδεία του, οι σύντροφοί του και οι συναγωνιστές του στην Εθνική Αντίσταση προσφέρουν 150 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΑΛΕΚΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗ από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης, ο οποίος έως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Δρυμού προσφέρουν, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 10 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΦΗΣ από τη Λιβαδειά. Εφηβος στην ΟΚΝΕ, ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, μετά φυλακές και εξορίες. Ηταν από τους τραυματίες στη στάση της Μακρονήσου το 1948. Δε δέχτηκε να υπογράψει τη «δήλωση μετανοίας». Μια ζωή γεμάτη αγώνα έως το θάνατό του για τα ιδανικά του ΚΚΕ, για το σοσιαλισμό.

Ιωάννης Καρανίκος
Ιωάννης Καρανίκος
Ηταν άνθρωπος, που με τον αγώνα του μας έκανε να μην τον ξεχνούμε.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Κωνσταντίνου ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ (Μπούσγος) γεννήθηκε το 1925 στη Λιβαδειά.

Πολεμούσε με την ομάδα του καπετάν «Τρομάρα» και σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 1948.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Κ.Τ. και Μ.Τ.


Κώστας Πέτρογλου
Κώστας Πέτρογλου

Σάκης θεοδοσιάδης
Σάκης θεοδοσιάδης

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ