Στο στόχαστρο φοιτητών και συνδικάτων αρχίζει να μπαίνει η αντεργατική νομοθεσία, όπως το «Συμβόλαιο Νέας Πρόσληψης», που με διάταγμα ισχύει από τον περασμένο Αύγουστο
Associated Press |
Από τις διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών |
Υιοθετήθηκε, χθες, από τη Βουλή το άρθρο που πρότεινε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος UMP προς αντικατάσταση του άρθρου 8 του νομοσχεδίου «ισότητας και ισότιμων ευκαιριών», δηλαδή του «Συμβολαίου Πρώτης Πρόσληψης» - CPE, που υποχρεώθηκε να αποσύρει η κυβέρνηση ντε Βιλπέν μετά από 10 βδομάδες κλιμακούμενων κινητοποιήσεων. Το άρθρο κατατίθεται, σήμερα, στη Γερουσία.
Το υπερψήφισαν 151 βουλευτές από την κυβερνητική παράταξη και από τους Φιλελευθέρους (UDF), ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Γαλλικού ΚΚ (93 ψήφοι). Το νέο νομοθέτημα βαδίζει στην πεπατημένη που έχουν ακολουθήσει παλαιότερα και οι κυβερνήσεις του «κεντροαριστερού» Ζοσπέν. Το κράτος ενισχύει οικονομικά τις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν νέους από 16 - 26 χρόνων, που δεν έχουν ιδιαίτερα προσόντα, που προέρχονται από υποβαθμισμένα προάστια ή που δεν έχουν κανονικό, αλλά «τεχνικό» απολυτήριο.
Για τον πρώτο χρόνο, ο εργοδότης θα λαμβάνει 400 ευρώ για κάθε τέτοιο εργαζόμενο και το δεύτερο χρόνο 200. Το σύνολο του προγράμματος θα επιβαρύνει κατά 150 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους και κατά 300 εκατομμύρια ευρώ αυτόν του 2007. Τα χρήματα η κυβέρνηση προτίθεται να συγκεντρώσει κατ' αρχάς μέσα από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας ειδών, όπως είναι ο καπνός.
Αν και εκ πρώτης όψης υπάρχουν διαφορές με το «Συμβόλαιο» (όπου επιτρεπόταν σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 15 εργαζόμενους η απόλυση άνευ αποζημίωσης ή αιτιολογίας για μια διετία στους νέους μέχρι 26 χρόνων), και στο νέο άρθρο η κατεύθυνση είναι σαφής: Οι εργοδότες πριμοδοτούνται, εμμέσως πλην σαφώς, από τους ίδιους τους εργαζόμενους για να τους προσλάβουν, ενώ οι ίδιοι δεν αναλαμβάνουν καμία υποχρέωση. Παρόντες στη Βουλή ήταν και εκπρόσωποι των φοιτητών, μεταξύ αυτών και ο Μπρουνό Ζουγιάρ, επικεφαλής της μεγαλύτερης οργάνωσης, που, μέχρι στιγμής, υποστηρίζουν ότι οι φοιτητικές συνελεύσεις πριν και μετά τις διακοπές του Πάσχα θα κρίνουν αν χρειάζεται συνέχιση κινητοποιήσεων, κάτι που ζητά μεγάλη μερίδα των οργανώσεων.
Στο στόχαστρο των φοιτητών, αλλά και των συνδικάτων, όπως φαίνεται από χθεσινές δηλώσεις αρκετών στελεχών τους, έχει τεθεί και το «Συμβόλαιο Νέας Πρόσληψης» CNE, νομοθέτημα που υιοθετήθηκε, επίσης, με διάταγμα χωρίς ψηφοφορία, τον Αύγουστο. Είναι παρόμοιο με το Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης μόνο που αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 15 εργαζομένους και αναφέρεται σε όλες τις ηλικίες εργαζομένων, όχι μόνο στους νέους. Το Γαλλικό ΚΚ ζήτησε, χθες, στη Βουλή την άμεση απόσυρση και του CNE. Αντίθετα, η Ενωση Εργοδοτών - MEDEF - το υπερασπίστηκε σθεναρά, καλώντας νεολαία και συνδικάτα «να αντιληφθούν επιτέλους ότι υπάρχει καλή και κακή εργασιακή αβεβαιότητα»!