Τετάρτη 12 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Κλοτσήστε το φανατισμό!

Ελπίζω να μη γίνει τίποτα το κακό κι όλα να εξελιχθούν «κατ' ευχήν». Αλλά η κατάσταση «μυρίζει μπαρούτι». Στο σημερινό ποδοσφαιρικό αγώνα, που γίνεται στη Λάρισα, ανάμεσα στην ΑΕΛ και τον Ολυμπιακό, αναφέρομαι και στον οποίο κάποιοι φρόντισαν να δώσουν χαρακτήρα «πολεμικής αναμέτρησης». Με πρόσχημα την κατανομή των εισιτηρίων στους δύο συλλόγους, δημιούργησαν κλίμα φανατισμού και αντιπαράθεσης μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Αλλο που δεν ήθελαν και οι, εκατέρωθεν, «χούλιγκανς», που «τροχίζουν τα μαχαίρια τους», απειλώντας να «γδάρουν» τους αντιπάλους. Κι ενώ «τα πνεύματα είναι πολύ οξυμένα», η αστυνομία, σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», δηλώνει πως, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα, δημιουργώντας την αίσθηση στους «ταραξίες» ότι μπορούν να δράσουν ασύδοτα και ανεξέλεγκτα.

Ποιοι ευθύνονται για την «εκρηκτική κατάσταση», που έχει δημιουργηθεί στη Λάρισα, με αφορμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα; Εν πρώτοις, οι διοικήσεις των δύο ομάδων. Αυτές δημιούργησαν το πρόσχημα των εισιτηρίων, «ανάβοντας τα αίματα» των φανατικών και διεγείροντας τα αντανακλαστικά των ανεγκέφαλων. Αυτές έδωσαν το έναυσμα στους «ιδιωτικούς στρατούς» των οπαδών που έχουν συγκροτήσει και τους χρησιμοποιούν ως «δύναμη κρούσης», να ενεργοποιηθούν για την όξυνση των ποδοσφαιρικών παθών και της οπαδικής αντιπαράθεσης. Αυτές εκμεταλλεύονται την αγάπη των φιλάθλων για την ομάδα τους, μετατρέποντάς τη σε μίσος κατά της αντίπαλης. Αυτές προωθούν εμπρηστικά δημοσιεύματα, παρά τις εκ των υστέρων, δήθεν, κατευναστικές δηλώσεις τους.

Οι διοικήσεις των δύο ομάδων, που ελέγχονται από μεγαλοεπιχειρηματίες, έχουν την πρωταρχική ευθύνη για ό,τι συμβεί, σήμερα, στο Αλκαζάρ. Μεγάλες ευθύνες, όμως, έχουν και η ΕΠΟ και η ΕΠΑΕ, οι οποίες «κάνουν τα στραβά μάτια» και δεν παρεμβαίνουν, αφήνοντας δυο επιχειρηματίες να μετατρέπουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε «πολεμική» σύγκρουση. Και, βεβαίως, τεράστιες ευθύνες φέρει η κυβέρνηση, που φέρεται σαν να μην πήρε χαμπάρι τι γίνεται, τις τελευταίες μέρες, στη Λάρισα και τι απειλείται, σήμερα, στο γήπεδο και πέριξ αυτού, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να χυθεί και αίμα. Ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού θα είναι ο υπεύθυνος για ό,τι συμβεί και δε θα έχει μόνο «το κρίμα στο λαιμό του», αλλά θα κληθεί και να απολογηθεί.

Νιώθω, όμως, το πειρασμό να απευθυνθώ και στους οπαδούς, που πέφτουν στο «λούκι» του «συλλογικού φανατισμού», παρασυρόμενοι από τη λατρεία τους για την ομάδα. Τι έγινε, ρε παιδιά, κι απειλείται «πόλεμος» ανάμεσα στη Λάρισα και τον Πειραιά; Γιατί επιτρέπετε στον Κόκκαλη και τον Πηλαδάκη να σας χρησιμοποιούν, σαν πιόνια, για την προώθηση των «βρώμικων» παιχνιδιών τους και την εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων τους; Γιατί στρέφεστε ο ένας εναντίον του άλλου και δε συνενώνεστε όλοι μαζί εναντίον όλων εκείνων που παρέδωσαν το ποδόσφαιρο στους επιχειρηματίες και χρησιμοποιούν την αγάπη σας γι' αυτό, σαν λάδι στις καντήλες μιας πολιτικής, που στοχεύει στην αλλοτρίωση των συνειδήσεων της νεολαίας; Γιατί, αντί να πάτε, σήμερα, στο γήπεδο για να «πολεμήστε» μεταξύ σας, δεν κάνετε μια κοινή διαδήλωση με σύνθημα «έξω οι επιχειρηματίες και μακριά η εμπορευματοποίηση από το ποδόσφαιρο»;

Υ.Γ. Η χτεσινή, αργά το βράδυ, ανακοίνωση της διοίκησης του Ολυμπιακού, οτι δεν θα πάρει εισιτήρια για τους οπαδούς της ομάδας, ίσως, αποτρέψει τον κίνδυνο των επεισοδίων. Ετσι κι αλλιώς, ομως, το γενικότερο πρόβλημα παραμένει.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ