Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Ενεργός συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Ως τμήμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα, εμφάνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην κατοχή του Αφγανιστάν και την εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις άλλες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, μιλώντας χτες στην εκδήλωση υποδοχής του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχε κατά το προηγούμενο τετράμηνο στη διοίκηση του Αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Με τη δική σας επιτυχία, είπε, εκπέμπουμε και ένα μήνυμα σε όλους εκείνους που ήδη συμμετέχουν σε παρόμοιες αποστολές, ότι η Ελλάδα εκπληρώνει κατά τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις της έναντι των διεθνών οργανισμών». Και πρόσθεσε: «Η συμμετοχή μας στις ειρηνευτικές αποστολές αναβαθμίζει το ρόλο μας και ενισχύει την ίδια την Ελλάδα και επειδή ως χώρα θέλουμε να είμαστε στο κέντρο των εξελίξεων και να έχουμε έναν ενισχυμένο ρόλο στους διεθνείς οργανισμούς αλλά και στα Βαλκάνια, γι' αυτό κατά βάση απαιτείται αυτή η συμμετοχή».

Ο υπουργός Αμυνας δίνοντας το στίγμα αυτής της πολιτικής αλλά και των «συμμαχικών» απαιτήσεων για ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας, ανέφερε: «Θέλουμε να είμαστε στο κέντρο αυτών των προσπαθειών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζει απομονωμένη, δεν μπορεί να πει ότι δε συμμετέχει πουθενά, δεν μπορεί να μην αναλάβει κάποιες ευθύνες, στη βάση των δυνατοτήτων που έχουμε, γιατί όπως εξηγήσαμε και στο ΝΑΤΟ δεν μπορούμε οικονομικά να υπερβούμε αυτές τις δυνατότητες».

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε τεθεί για το προηγούμενο τετράμηνο «επικεφαλής κράτος» μεταξύ 24 κρατών, τα οποία συνεργάζονται για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Με την ολοκλήρωση της ελληνικής αποστολής τη διοίκηση του αεροδρομίου ανέλαβε στις 31 Μάρτη η Ρουμανία, ενώ η Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ) συνεχίζει τη συμμετοχή της στην υποστήριξη των κατοχικών δυνάμεων με άλλα στρατιωτικά τμήματα, όπως είναι αυτά του Μηχανικού, αλλά και το Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας το οποίο προσφέρει υγειονομική υποστήριξη στη Διεθνή Δύναμη Ασφάλειας και Βοήθειας του ΝΑΤΟ (ISAF).

Σήμερα στο Αφγανιστάν από ελληνικής πλευράς βρίσκεται δύναμη 221 στελεχών. Από αυτούς, 131 του τάγματος Μηχανικού και των Ειδικών Δυνάμεων, 45 του Υγειονομικού για το κινητό νοσοκομείο, 30 αξιωματικοί στα πλαίσια της εκεί παρουσίας του επιτελείου της Βαλκανικής Ταξιαρχίας, ενώ από τους 39 της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχαν στη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ παραμένουν ακόμα 15 στελέχη. Παρ' όλα αυτά, οι πιέσεις των Αμερικανών συνεχίζονται για αποστολή ελληνικών πολεμικών ελικοπτέρων αλλά και αποδέσμευση της ελληνικής δύναμης Αφγανιστάν από τους περιορισμούς που υπάρχουν για μη εμπλοκή της σε επιχειρήσεις εκτός Καμπούλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ