Κυριακή 9 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ

Η σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στα επτά μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα του Νεπάλ και την κυβέρνηση ανδρεικέλων, που έχει διορίσει από το Φλεβάρη του 2005 ο βασιλιάς Γκιανέντρα, μπήκε τις τελευταίες μέρες σε νέα φάση. Ενα χρόνο μετά, τα κόμματα και οι υποστηρικτές τους απαιτούν πλέον την αποκατάσταση της δημοκρατίας, την αποχώρηση του μονάρχη από την ενεργό πολιτική, την αλλαγή των φεουδαρχικών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στη χώρα.

Ο μονάρχης κατηγορεί συλλήβδην την αντιπολίτευση ότι έχει συμμαχήσει με το αντάρτικο μαοϊκών καταβολών, που πολεμά το στρατό του εδώ και 10 χρόνια και διέταξε σιδηρά καταστολή του κινήματος. Και αυτό ακριβώς συνέβη: Εως την Παρασκευή, οι συλλήψεις έφθαναν σχεδόν τις χίλιες. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο παραπλεύρως εικονιζόμενος Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ/ Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, που βρισκόταν επί μήνες υπό κατ' οίκον περιορισμό, «απελευθερώθηκε» και, μερικές μέρες μετά, κυριολεκτικά απήχθη μέσα από το σπίτι του στο Κατμαντού και μεταφέρθηκε σε φυλακή, διότι «αψήφησε» τις βασιλικές διαταγές για απαγόρευση διοργάνωσης διαδηλώσεων. Ο Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ, που κρατείται για 90 μέρες βάσει ενός δρακόντειου νόμου περί «εσωτερικής ασφαλείας», είναι από τους αρχιτέκτονες των κινητοποιήσεων.

Αυτή τη φορά, το αυταρχικό καθεστώς βρίσκεται σε όλο και πιο αδύναμη θέση και ακόμη και παραδοσιακοί υποστηρικτές του, όπως οι ΗΠΑ, αρχίζουν να παίρνουν τις αποστάσεις τους, διαβλέποντας μια πολιτική ανατροπή στον ορίζοντα.


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ