Κυριακή 9 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Λιούμπη»

Της Λάγιας Γιούργου

Η «Λιούμπη», δεν είναι η μεγάλη ταινία! Αυτή που θα ανοίξει ρωγμές. Που θα αλλάξει τον ελληνικό κινηματογράφο! Είναι, όμως, μια τρυφερή, μια τίμια ταινία, και αυτό - στις μέρες μας - είναι πολύ σημαντικό. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την εγχώρια παραγωγή.

Η Λάγια Γιούργου μπήκε με το φακό της σε ένα «καθημερινό» ελληνικό σπίτι και με σεβασμό ασχολήθηκε με τους ανθρώπους του. Μια οικογένεια σαν χιλιάδες άλλες ελληνικές οικογένειες. Η μητέρα κατάκοιτη και αμίλητη. (Μπορεί, ίσως, σκόπιμα να «κλείστηκε» στον εαυτό της, πονώντας για όλα όσα συμβαίνουν γύρω της). Η κόρη της οικογένειας γεμάτη ανασφάλειες, κλεισμένη και αυτή στο δικό της μικρόκοσμο. Ο γαμπρός του σπιτιού, ένας συνηθισμένος κομπιναδόρος. Ο γιος της οικογένειας, ένας συνηθισμένος Νεοέλληνας, που δε λέει «όχι» στο «να τη βρει»!

Σ' αυτή την «καθημερινή» οικογένεια, που θα μπορούσε να λιώνει στον αιώνα τον άπαντα, μια μέρα μπαίνει ένα φως. Η Λιούμπη! Η όμορφη μικρή Ρωσίδα, που προσελήφθη να κάνει συντροφιά στη μητέρα. Το κορίτσι αυτό είναι πηγή τρυφερότητας. Φορέας μιας άλλης κουλτούρας. Είναι από αυτούς που έμαθαν να δίνουν. Ολοι μέσα στο σπίτι πέφτουν απάνω της σαν τα κοράκια. Ο καθένας με τον τρόπο του προσπαθεί να την κατασπαράξει. Μόνον η ανάπηρη μητέρα συλλαμβάνει το μέγεθός της.

Η Λιούμπη, αυτή η όμορφη μικρή ηλιαχτίδα, στο τέλος της ιστορίας, θα είναι γεμάτη πληγές. Ομως, δε θα γονατίσει. Με μια μεγάλη καρδιά, και με πόνο βέβαια, θα συνεχίσει την πορεία της. Αλλωστε στις εμπειρίες της έχει και την πολύ θετική στάση της ανάπηρης μητέρας. Και αυτό είναι αισιόδοξο.

Η «Λιούμπη» είναι ένα μικρό τρυφερό κοινωνικό σχόλιο. Γυρισμένο με προσοχή. Με λειτουργικό σκηνοθετικό τρόπο και έξυπνες λύσεις στην αφήγηση της ιστορίας (και στο ξεπέρασμα των αναγκαστικά στενών χώρων του ντεκόρ). Στα πολύ θετικά της η θαυμάσια νεαρή ηθοποιός, που παίζει τη Λιούμπη (Ευγενία Καπλάν) και η πολύ καλή επίσης ηθοποιός, που παίζει τη μητέρα (Ολγα Δαμάνη).

Παίζουν: Ευγενία Καπλάν, Αλέξης Γεωργούλης, Ολγα Δαμάνη, Νίκος Γεωργάκης, Λένα Κιτσοπούλου, Κατερίνα Παπαδάκη, Τόνυ Δημητρίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ