Τρίτη 4 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΑΕΑ
«Δώστε τις μαρτυρίες σας στο Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας»

Ανακοίνωση προς όλα τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης

Με αφορμή ορισμένα περιστατικά η ΠΕΑΕΑ απευθύνεται στα παραρτήματά της και στους αγωνιστές και προειδοποιεί:

«Τον τελευταίο καιρό καταβάλλεται μια γενικότερη προσπάθεια διαστρέβλωσης και παραποίησης, με σκοπό το "ξαναγράψιμο με το κεφάλι προς τα κάτω" της πραγματικής Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Επειδή παρατηρείται το φαινόμενο, κάποιοι ιδιώτες "ερευνητές" της ηρωικής αυτής περιόδου, να προσεγγίζουν παλιούς αγωνιστές των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και ΔΣΕ, επικαλούμενοι πολλές φορές, μάλιστα, την ιδιότητα του συνεργάτη της ΠΕΑΕΑ και του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ (ΚΜΙΕΑ-ΔΣΕ), από τους οποίους ζητούν να καταγράψουν τα γεγονότα που έζησαν και τις μαρτυρίες τους, και να παραδώσουν τα χειρόγραφά τους για "αξιοποίηση" (δήθεν για να γράψουν βιβλίο ή να τα παρουσιάσουν σε εκπομπές στο ραδιόφωνο - Τηλεόραση), χωρίς, όμως, να γνωρίζουμε τις πραγματικές τους προθέσεις και τους απώτερους σκοπούς για τους οποίους συγκεντρώνουν αυτό το αρχειακό υλικό. Ειδοποιούμε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες και τους συνιστούμε να είναι επιφυλακτικοί και να μην εμπιστεύονται τον καθένα που παριστάνει τον ενδιαφερόμενο. Να μην δίνουν τα χειρόγραφά τους καθώς και συνεντεύξεις για περιγραφή μαχών και άλλων ιστορικών γεγονότων.

Για την καταγραφή και αξιοποίηση της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, η ΠΕΑΕΑ έχει ιδρύσει το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, το ΚΜΙΕΑ, όπου οι αγωνιστές πρέπει να στέλνουν τα χειρόγραφά τους και όποια άλλη μαρτυρία μαγνητοφωνημένη σε κασέτα κλπ. Καλό είναι να στέλνουν στο ΚΜΙΕΑ αντίγραφο των χειρογράφων τους και να κρατούν το πρωτότυπο για το αρχείο τους, γιατί τα κείμενα που στέλνονται στο ΚΜΙΕΑ είναι δύσκολο να επιστραφούν. Το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφίες.

Οσοι αγωνιστές και αγωνίστριες επιθυμούν να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους, αλλά δεν μπορούν να τις γράψουν στο χαρτί, μπορούν, ύστερα από συνεννόηση, να έρθουν από τα γραφεία του ΚΜΙΕΑ και να τις καταθέσουν προφορικά. Οι μαρτυρίες θα καταχωρηθούν απευθείας στον υπολογιστή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ