Κυριακή 2 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι απεργίες εργαζομένων

Δυναμικές διαδηλώσεις μεταλλεργατών και υπαλλήλων στις δημοτικές υπηρεσίες

Από την απεργία στη βαυαρική BMW

Associated Press

Από την απεργία στη βαυαρική BMW
Τη νύχτα της περασμένης Τρίτης προς Τετάρτη η Ομοσπονδία Μετάλλου και Ηλεκτροβιομηχανίας (IG-Metall) κάλεσε τους εργαζόμενους του κλάδου όλης της χώρας (3,4 εκατομμύρια απασχολούμενοι) σε απεργίες.

Στις προειδοποιητικές αυτές απεργίες συμμετείχαν οι εργατοϋπάλληλοι σε διάφορα κρατίδια και όπως αναφέρουν συνδικαλιστικές πηγές μόνο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το μεσημέρι της Τετάρτης διαδήλωσαν πάνω από 33.000 απεργοί, ενώ την ίδια ώρα στην περιοχή της Κολωνίας οι διαδηλωτές ανήλθαν σε 10.000. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ντίσελντορφ ο αριθμός τους έφτασε τις 4.500 με κεντρικό ομιλητή τον Πέτερ Γίργκενς, πρόεδρο της Ομοσπονδίας IG-Metall.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν την ίδια μέρα και σε άλλες περιοχές, ενώ και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν απεργίες με τους ίδιους ρυθμούς.

Τα βασικά αιτήματα που προβάλλονται από το συνδικάτο είναι αύξηση ημερομισθίων και μισθών κατά 5%, σύμβαση εργασίας, συνδυασμένη με επιμόρφωση του προσωπικού και διατήρηση των μέχρι τώρα ρυθμίσεων σχετικά με τις εργοστασιακές συντάξεις.

Οι εργοδότες δεν έχουν υποβάλει μέχρι τώρα συγκεκριμένες προτάσεις, ελπίζοντας, κατά τη γνώμη του συνδικάτου των εργαζομένων, ότι με τη γιορτή του καθολικού Πάσχα που μεσολαβεί θα «ξεθυμάνει» η ορμή των απεργών.

Απαντώντας η IG-Metall τονίζει ότι αν στο μεταξύ δεν προσφερθεί ικανοποιητική λύση οι απεργίες μετά το Πάσχα θα επεκταθούν και θα ενταθούν. Πάντως, μια προσφορά αύξησης 1,2% έως 1,4% που κυκλοφορεί ανάμεσα στους εργοδότες, απορρίπτεται από την IG-Metall.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται επί οχτώ βδομάδες η απεργία στις δημοτικές υπηρεσίες και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας VER.Di σε συγκέντρωση 12.000 διαδηλωτών στο Ανόβερο υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι δε γίνεται δεκτή καμία υποχώρηση στο αίτημα για 38,5 ώρες εργασίας τη βδομάδα.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ