Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι πρωταθλητές του βρώμικου χρήματος

Το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ρωσία και οι Φιλιππίνες είναι στη «μαύρη λίστα» των χωρών που - σύμφωνα με ειδική υπηρεσία που έχουν συγκροτήσει οι 7 πλουσιότερες χώρες του κόσμου - ξεπλένουν βρώμικο χρήμα. Τη «μαύρη λίστα» με τις χώρες που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα, κατάρτισε και δημοσιοποίησε χτες - για πρώτη φορά- η Ειδική Δύναμη Οικονομικής Δράσης (FATF), η οποία εδρεύει στο Παρίσι και ιδρύθηκε πριν δέκα χρόνια από τις επτά μεγαλύτερες βιομηχανικές δυνάμεις του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία).

Η λίστα αυτή, περιλαμβάνει 15 χώρες, οι οποίες - σύμφωνα με τους συντάκτες της λίστας - αρνούνται να συνεργαστούν ώστε να σταματήσει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Μεταξύ των χωρών αυτών περιλαμβάνονται ακόμη το Λιχτενστάιν, οι Μπαχάμες, τα Νησιά Καϊμάν, τα Νησιά Κουκ, ο Παναμάς, ο Αγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων (Γαλλικό, ΑΠΕ, Ρόιτερ κλπ) - που επικαλούνται τη «μαύρη λίστα» - υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο ξεπλένονται 600 δισ. δολάρια, δηλαδή το ισοδύναμο της παραγωγής της καναδικής οικονομίας, από καρτέλ ναρκωτικών, βαρόνους της μαφίας και άλλες εγκληματικές πηγές, μέσω των τραπεζών και άλλων επενδυτικών ινστιτούτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ