Οι εργαζόμενοι του κατασκευαστικού κλάδου είναι οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της πολιτικής, δήλωσε ο Μ. Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε χτεσινή ημερίδα που οργάνωσε το ΤΕΕ
«Τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης στοχεύουν στην ισχυροποίηση λίγων μονοπωλιακών ομίλων, στην επιτάχυνση της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου στον κατασκευαστικό κλάδο και στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερα κερδοφόρας διεξόδου για το τραπεζικό κεφάλαιο».
Αυτό επισήμανε ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας τη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ με θέμα «Δημόσια Εργα: Μελέτη - επίβλεψη - κατασκευή», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
«Η μη πληρωμή έργων που έχουν εκτελεστεί, η καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων, η διανομή της μερίδας του λέοντος στους μονοπωλιακούς ομίλους, υπηρετεί αυτή τη στόχευση και δεν οφείλεται σε έλλειψη διαχειριστικής ικανότητας και ενιαίας άποψης της κυβέρνησης, όπως ισχυρίζεται ο ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε ο Μ. Παπαδόπουλος. «Εξάλλου και αυτό στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε τα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης. Τον ίδιο στόχο υπηρετούν επίσης και οι πρόσφατες βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις του Ν. 3263/2004 σχετικά με το σύστημα ανάθεσης των έργων και του Ν. 3316/2005 σχετικά με την εκπόνηση των μελετών, που το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή. Μετά το σχηματισμό της ηγετικής ομάδας των ομίλων στην 7η τάξη, η κατεύθυνση αυτή θα υπηρετηθεί με νέους τρόπους, με την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού, τη μεροληπτική αναβάθμιση του ποιοτικού ελέγχου και τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του κρατικού ελέγχου (π.χ. με τους ιδιώτες αναδόχους - παρόχους υπηρεσιών εποπτείας και διοίκησης των δημοσίων έργων)».
«Οι εργαζόμενοι του κλάδου και ανάμεσά τους οι διπλωματούχοι μηχανικοί με τυπική ή άτυπη σχέση εξαρτημένης εργασίας - υπογράμμισε ο Μ. Παπαδόπουλος - είναι οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της πορείας. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις χιλιάδες απολύσεις αλλά και στην αξιοποίηση του φόβητρου των απολύσεων με στόχο την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την επιβολή εξοντωτικών ωραρίων εργασίας, την καθήλωση του πραγματικού μισθού σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας. Ο εργαζόμενος μηχανικός παραμένει επίσης αντιμέτωπος με ένα νομικό πλαίσιο κανόνων - ρόλων - ευθυνών και ποινών που βοηθά στη μετακύληση της κρατικής και εργοδοτικής ευθύνης στις δικές του πλάτες».
«Μπορεί λοιπόν μέσα σε αυτή την κατάσταση, που διαμορφώνουν μαζί η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ - κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ - να ισχυριστεί κανείς σοβαρά ότι μπορεί να διασφαλιστεί η φθηνή για το λαό, γρήγορη και ποιοτική παραγωγή δημοσίων έργων, που να καλύπτει το σύνολο των κοινωνικών αναγκών για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων, για την εξοικονόμηση ενέργειας, για τη διεύρυνση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου; Σίγουρα όχι. Η ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει την απαλλαγή του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων από τους σιδερένιους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Απαιτεί έναν ενιαίο κρατικό φορέα που θα κατέχει τα μέσα παραγωγής, θα κατανέμει σχεδιασμένα την κρατική χρηματοδότηση και το εργατικό δυναμικό και θα καλύπτει το σύνολο των φάσεων των δημοσίων έργων, στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της λαϊκής οικονομίας».
«Το δημόσιο έργο σήμερα δεν αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως εμπόρευμα και η επιλογή γίνεται με βασικό κριτήριο τα τεράστια κέρδη που στοχεύει να καρπωθεί το μονοπωλιακό κεφάλαιο σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε στην εισήγησή του ο πολιτικός μηχανικός και εργολήπτης Γ. Διώχνος. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος δήλωσε την αντίθεση του Επιμελητηρίου στην υπερσυγκέντρωση των έργων που παρατηρείται.