Επικρίσεις προς Βιλπέν για τους χειρισμούς του
Associated Press |
Σήμερα πάλι στους δρόμους |
«Ετοιμος να επιδείξει ελαστικότητα σε παραμέτρους» του νομοσχεδίου για την «Πρώτη Πρόσληψη» δήλωνε στη Βουλή ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα απόσυρσής του. Σήμερα αναμένεται άλλη μια μεγάλη διαδήλωση φοιτητών και μαθητών, ενώ, χθες, σε διάφορες πόλεις οι φοιτητές απέκλεισαν προσωρινά δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές για να κοινοποιήσουν τα αιτήματά τους. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι επικρίσεις κατά του ντε Βιλπέν, ακόμη και εντός του κόμματός του με πρώτο τον υπουργό Εσωτερικών, για τον τρόπο χειρισμού του θέματος.
Ο Σαρκοζί, σε εκτενέστατη συνέντευξή του στο «Παρί Ματς» που δημοσιεύεται σήμερα, δηλώνει ανοιχτά ότι «στέκεται αλληλέγγυος στον πρωθυπουργό, αν και διαφωνεί» στον τρόπο εφαρμογής του νομοσχεδίου. Προτείνει να εφαρμοστεί δοκιμαστικά για ένα 6μηνο και στη συνέχεια να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του από τα συνδικάτα και αναλόγως να αποφασιστούν τυχόν αλλαγές.
«Ετσι κανείς δε θα φανεί να υποχωρεί», διαμηνύει με νόημα (και προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, που μοιάζουν να σύρονται υπό το βάρος των φοιτητικών κινητοποιήσεων σε δυναμικότερες αντιδράσεις). Τέλος, ο Σαρκοζί προειδοποιεί ότι το κύμα κινητοποιήσεων απειλεί να αναζωπυρώσει την ένταση στα γκέτο και στα προάστια, «καθώς είναι σαφές ότι τα προβλήματα που οδήγησαν στα επεισόδια του Νοέμβρη δε θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν σε 3 μήνες».
Παρόμοιας κατεύθυνσης είναι και η κριτική που δέχεται ο ντε Βιλπέν από μερίδα του γαλλικού Τύπου. Ενδεικτικό είναι άρθρο του Ερίκ Λε Μπους, που φιλοξένησε η «Λε Μοντ», όπου προσάπτεται στον πρωθυπουργό ότι «δε σχεδίασε καλά την εφαρμογή του νομοσχεδίου και προσπάθησε να το επιβάλλει διά της αστυνομίας. Ετσι, κατάφερε αυτό που όλοι απεύχονταν: Να ενωθούν στους δρόμους φοιτητές από μικροαστικά και μεσοαστικά στρώματα με νέους ανειδίκευτους από τα γκέτο και την εργατική τάξη (όλοι εκτός εργασίας ακόμη), αλλά και με τους ήδη εργαζόμενους».
«Εδωσε, συνεχίζει το άρθρο, το περιθώριο στα συνδικάτα να αναστηθούν, έθεσε απέναντί του ακόμη και το συνδικάτο της CFDT που συνειδητοποιούσε την αναγκαιότητα τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεων και καθιέρωσε τη δυνατότητα επιβολής του "ΟΧΙ" σε αυτά τα μέτρα, δηλαδή την επικράτηση ακινησίας». Ενδιαφέρον έχει ότι ανάλογη κριτική ασκεί στον ντε Βιλπέν το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Τέλος, χθες αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι νεκρός βρέθηκε, μέσα στο κατειλημμένο Πανεπιστήμιο Στρασβούργο 2, ένας φοιτητής, αλλά οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το περιστατικό δε φαίνεται να σχετίζεται με τις κινητοποιήσεις.