Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αποτυχημένο και το νέο μαθητοδικείο

Αθώοι κρίθηκαν και οι εννιά ανήλικοι μαθητές από το 1ο ΤΕΕ Πειραιά (πρώην 1ο ΤΕΛ, σχολικό συγκρότημα ΣΚΥΠ), οι οποίοι οδηγήθηκαν χτες στο Δικαστήριο Ανηλίκων του Πειραιά. Το στημένο και σαθρό κατηγορητήριο, που αντιμετώπισαν οι ανήλικοι μαθητές, κατέρρευσε. Οι κατηγορίες για ανοχή και συνεργία σε φθορές στο σχολείο τους κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων το Δεκέμβρη του 1998, δεν αποδείχτηκαν. Μάλιστα χτες δικάζονταν και μαθητές της Β` και Γ` Λυκείου οι οποίοι έδιναν εξετάσεις.

Η χτεσινή δίκη ήταν κεκλεισμένων των θυρών και μετά από μια πολύωρη διαδικασία, όπως καταγγέλλουν οι μαθητές, επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να αποδοθούν ευθύνες και ποινές στους ανήλικους.

Υπενθυμίζεται ότι από το Β` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά είχαν αθωωθεί στις 5 Ιούνη οι δέκα ενήλικοι μαθητές από το ίδιο σχολείο.

Στη χτεσινή δίκη ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο Διευθυντής του 5ου ΤΕΕ κ. Σοφιάκης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι παρεμποδίστηκε από τους μαθητές να μπει στο σχολείο. Τον ισχυρισμό αυτό αναίρεσε με την κατάθεσή του ο διευθυντής του 1ου ΤΕΕ Κ. Μαρκέζες, ο οποίος είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι καθηγητές μπορούσαν να μπουν στο σχολείο και να ασκήσουν τα διοικητικά τους καθήκοντα.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε επίσης και το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Σάββας Σάββας, ο οποίος αναφέρθηκε στις μαθητικές κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου που ήταν για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98.

Ο εισαγγελέας, που ήταν ο ίδιος που συνέταξε και το κατηγορητήριο, δείχνοντας έναν υπερβάλλοντα ζήλο, με τις ερωτήσεις του επέμενε αν το σχολείο τελούσε υπό κατάληψη γιατί όπως είπε οι καταλήψεις θεωρούνται νομικά παράνομες. Οπως επισήμαναν οι μαθητές, το σχολείο τους θεωρείται ο φυσικός τους χώρος και με απόφαση των ίδιων των μαθητών, στο πλαίσιο των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δεν έμπαιναν στο μάθημά τους.

Στο πλευρό των εννιά ανήλικών μαθητών βρέθηκαν και χτες εκπρόσωποι μαζικών φορέων του Πειραιά, καθώς και εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων.

Η πάλη των μαθητών αγκάθι για την κυβέρνηση

«Μια μέρα έμεινε μέχρι το τέλος του εξεταστικού μαραθώνιου και η κυβέρνηση συνεχίζει πιστά να ακολουθεί τις μεθόδους τρομοκρατίας που εγκαινίασε από τα μέσα του χειμώνα. Η πολύκροτη δίκη των 19 μαθητών του σχολικού συγκροτήματος ΣΚΥΠ έφτασε στο τέλος της με την αθώωση και των 9 ανήλικών μαθητών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΣΠ Πειραιά της ΚΝΕ.

«Είναι ολοφάνερο ότι η αγωνιστική στάση των μαθητών αποτελεί αγκάθι για αυτούς που θέλουν μαθητές, γονείς και καθηγητές υποχείρια των διαθέσεων της κυβέρνησης. Αλλη μια νίκη του μαθητικού κινήματος καταγράφηκε, νίκη που μένει βαθιά χαραγμένη στους μαθητές του Πειραιά, αλλά και σε ολόκληρο το μαθητικό κίνημα και αποτελεί οδηγό για νέους αγώνες», τονίζεται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ