Η αφίσα των παραστάσεων της ΚΣΟΤ |
Αυτό προκύπτει ουσιαστικά από όσα είπε ο υπουργός Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τις δραστηριότητες της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Προλογικά έπλεξε το εγκώμιο στην ελληνική συμμετοχή στη διεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία - χρεώνοντας, εμμέσως, την επιτυχία της στην αντίστοιχη κυβερνητική πολιτική(!) - και παρουσίασε μερικές προτάσεις που κατατίθενται στο υπουργείο για την «Πολιτιστική Ολυμπιάδα». Σε αυτές περιλαμβάνεται και μια συναυλία κλασικού «ποτ πουρί», στο Καλλιμάρμαρο, με ηχητικά και οπτικά «εφέ», που θα κληθούν να καλύψουν για μια ακόμη φορά - στο δρόμο που χάραξε η πρωτοχρονιάτικη φιέστα στην Ακρόπολη - το απέραντο κενό της κυβερνητικής πολιτιστικής πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά την ΚΣΟΤ, ο υπουργός παραδέχτηκε πως τα 300 εκατ. που αναλογούν συνολικά στο χορό από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ, είναι λίγα και πρέπει να αυξηθούν. Παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες ανάπτυξης του χορού στην Ελλάδα με άνοιγμα στη νεολαία και υποσχέθηκε τη στήριξη του ΥΠΠΟ σ' αυτή την προσπάθεια. Αλλά... όταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει τη στρατηγική του ΥΠΠΟ για την επίτευξη αυτών των στόχων, απάντησε πως «η κυβέρνηση δεν έχει άποψη για τον πολιτισμό». Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της ΚΣΟΤ είπε πως υπάρχουν ομάδες εργασίας του υπουργείου που ασχολούνται με αυτά τα θέματα στους τομείς του χορού, του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ενώ, όταν ρωτήθηκε για τις επιχορηγήσεις - αίτημα που επαναπροβλήθηκε στην πρόσφατη διαμαρτυρία των χορογράφων - χορευτών - επανέλαβε το γνωστό, «θα δοθούν μόλις βρεθούν χρήματα»!
Από την πλευρά της, η νέα διευθύντρια της ΚΣΟΤ, Παυλίνα Βερεμή, παρέδωσε γραπτώς στον υπουργό τις προτάσεις της διοίκησης για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο περιεχόμενο σπουδών και την αναβάθμιση του πτυχίου. Μεταξύ άλλων προτείνεται και τέταρτο έτος σπουδών, με δύο κατευθύνσεις, για θεωρητικούς και χορευτές. Η ίδια πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τη στέγαση της ΚΣΟΤ, «το θέμα έχει σταματήσει σε παλαιότερη δέσμευση της Ε. Παπαζώη για χρηματοδότηση από το Γ` ΚΠΣ».
Το νέο πρόγραμμα της ΚΣΟΤ περιλαμβάνει τρεις παραστάσεις των σπουδαστών της στη «ΧΩΡΑ Τεχνών» (Αμοργού 20, Κυψέλη) στις 28, 29,30/6, σε συνεργασία με τρεις Ελληνίδες χορογράφους που εργάζονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τις Αθηνά Βάχλα, Μάχη Δημητριάδου και Βάλια Αλεξανδράτου. Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στη νέα εκπαιδευτική δραστηριότητα της σχολής που εφαρμόζεται από φέτος. Οι παραστάσεις (9 μμ) περιλαμβάνουν τα έργα: «Επιστολέας Χ» σε χορογραφία της Αθηνάς Βλάχα, «Τέσσερις μικρές προσευχές» σε χορογραφία της Μάχης Δημητριάδου - Λίντχαλ, «Εννέα» και «Συνεχής πίνακας» σε χορογραφία της Βάλιας Αλεξανδράτου. Και οι τρεις χορογράφοι έχουν παρουσιάσει δουλιές τους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.