Τετάρτη 8 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΔΕΑΕ
Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και κλιμάκωση πιέσεων

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σήμερα, αρχίζει η συζήτηση του ιρανικού πυρηνικού φακέλου στο Συμβούλιο των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), που συνεδριάζει από τη Δευτέρα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα είναι εντατικές. Ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, εμφανίστηκε, τη Δευτέρα, σχετικά «αισιόδοξος» μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο επίτευξης κάποιας συμφωνίας που θα λύσει το ζήτημα εντός της εβδομάδας.

Σε ελιγμούς έχει προχωρήσει και η ιρανική ηγεσία. Ιρανοί διπλωμάτες διαβεβαίωναν ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να αποδεχτεί πλήρη τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στο έδαφός της, για δύο χρόνια, αρκεί να της επιτραπεί να συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα, σε πολύ μικρή κλίμακα.

Η ιρανική πρόταση δεν απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη ΔΕΑΕ, αλλά αποκλείεται από την Ουάσιγκτον, που διά στόματος της Κοντολίζα Ράις και του αντιπροέδρου Τσέινι, κατέστησε σαφές ότι δε «θα επιτραπεί στο Ιράν καμία, έστω μικρής κλίμακας, διαδικασία εμπλουτισμού γιατί μπορεί σταδιακά να οδηγήσει στην απόκτηση της τεχνογνωσίας για πυρηνικά όπλα». Η ΕΕ φέρεται να ζητά 10ετές και ολικό μορατόριουμ στη διαδικασία εμπλουτισμού.

Ανοιχτό, από την άλλη, παραμένει το ερώτημα της στάσης που θα τηρήσει η Μόσχα. Οι Ρώσοι διπλωμάτες συνεχίζουν τις συνομιλίες τους με τους Ιρανούς ομολόγους τους για τη μεταφορά της διαδικασίας εμπλουτισμού του ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Αμερικανίδα ομόλογό του. Ο Σεργκέι Λαβρόφ αρκέστηκε να ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα δεν έχει προχωρήσει σε καμία συμφωνία με την Τεχεράνη που να προβλέπει την παραμικρή εξαίρεση στον πλήρη τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού.

Παράλληλα με τον διπλωματικό αναβρασμό, η Ουάσιγκτον, διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, άρχισε να καλλιεργεί κλίμα για ανάληψη πρωτοβουλιών εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας ότι «ίσως θα πρέπει να υπάρξει μια ομάδα χωρών που θα επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν, αν χρειαστεί». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής Ιρανός διαπραγματευτής Αλί Λαριτζανί προειδοποίησε ότι «οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να πέσουν σε παγίδα χειρότερη από ό,τι στο Ιράκ, αν αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ