Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Υποβαθμίζονται πτυχία και εργασιακά δικαιώματα
  • Νομοσχέδιο με το οποίο μαζί με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα υπολογίζονται και άλλα κριτήρια συζητείται στη Βουλή
  • Αντίθετο το ΚΚΕ  στο χτύπημα των δικαιωμάτων των πτυχιούχων

Το χτύπημα των πτυχίων των πανεπιστημίων και των εργασιακών δικαιωμάτων των πτυχιούχων είναι το κύριο χαρακτηριστικό του νέου τρόπου επιλογής των εκπαιδευτικών με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και αυτό δεν αλλάζει με τις αλλαγές που γίνονται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που συζητήθηκε χτες επί της αρχής του στο θερινό τμήμα της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο, εκτός από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, προβλέπεται ότι θα προσμετριέται και ο βαθμός πτυχίου, τα μεταπτυχιακά διπλώματα και η προϋπηρεσία. Επίσης παρατείνεται μέχρι 31 Δεκέμβρη η ισχύς του πίνακα επιτυχόντων του προηγούμενου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έρχεται να αντιπαρατεθεί με ό,τι γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια. «Από τη στιγμή που ο προορισμός των εξετάσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος ελέγχου των γνώσεων που έχει αποκτήσει ο υποψήφιος εκπαιδευτικός στο πανεπιστήμιο, αυτομάτως τίθεται σε αμφιβολία εάν αυτό που παράγει η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, είπε ότι εάν γινόταν μία προσπάθεια να αναβαθμιστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση προς την κατεύθυνση της εκπαιδευτικής επάρκειας δε θα χρειαζόταν ο βασανιστικός έλεγχος του ΑΣΕΠ.

Σχολιάζοντας τη μοριοδότηση και συγκεκριμένα το βαθμό πτυχίου, είπε ότι αυτό θα οδηγήσει στη βαθμοθηρία μέσα στα πανεπιστήμια, στοιχείο που είναι από τα πιο αρνητικά και λειτουργεί διαβρωτικά μέσα στην ανώτατη εκπαίδευση. Για το διδακτορικό, τόνισε ότι αποτελεί ένα κατεξοχήν ταξικό κριτήριο, αφού δεν μπορεί κάποιος να εκπονήσει διδακτορικό εάν ταυτόχρονα πρέπει να δουλεύει για να ζήσει. Οσον αφορά δε το κριτήριο της προϋπηρεσίας το χαρακτήρισε αντιφατικό, αφού θεωρητικά αυτός που ζητάει δουλιά δεν έχει προϋπηρεσία και ζητάει να διοριστεί.

Οι βουλευτές της ΝΔ συμφώνησαν με την κατάργηση της επετηρίδας, τόνισαν ότι ο νόμος περιέχει και δικές τους προτάσεις αλλά καταψήφισαν το νομοσχέδιο, επειδή, όπως είπαν, είναι πρόχειρο.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη χαρακτήρισε αναγκαία την κατάργηση της επετηρίδας, είπε ότι το νομοσχέδιο «κάνει κάποια βήματα» και μεταξύ άλλων τόνισε ότι και «η αντιπολίτευση δεν πρέπει να καταφεύγει στη δημαγωγία». Στην ψηφοφορία που έγινε επί της αρχής του νομοσχεδίου, η εισηγήτρια του ΣΥΝ απουσίαζε και έτσι έμεινε αδιευκρίνιστη η θέση του κόμματός της πάνω στο νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου είπε ότι νομοσχέδιο βελτιώνει και ολοκληρώνει «ένα αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων» και ανέφερε ότι λήφθηκαν υπόψη και οι προτάσεις του ΑΣΕΠ, αλλά και στοιχεία από το πρόγραμμα της ΝΔ. Εκανε λόγο γενικά και αόριστα για την ανάγκη διαλόγου για την Παιδεία, αλλά δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το σημερινό συλλαλητήριο, λέγοντας ότι αυτό δεν έπρεπε να γίνει μέσα στην περίοδο των εξετάσεων.

Κριτική στις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο έκανε και ο πρώην υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης με κυριότερη την παράταση της ισχύος του καταλόγου επιτυχόντων του προηγούμενου διαγωνισμού, που κατά τον Γερ. Αρσένη καταστρατηγεί το πνεύμα του νόμου.

Η κατάργηση της επετηρίδας - στην οποία συμφωνούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ - ρίχνει στο καλάθι των αχρήστων τα πτυχία και χτυπάει το δικαίωμα στην εργασία, τόνισε σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Και αυτό το μέτρο, είπε, εντάσσεται στις οδηγίες της ΕΕ για ελαστικές σχέσεις εργασίας και το μοντέλο του απασχολήσιμου και σε αυτό ήταν εμπόδιο η επετηρίδα. Η λογική που κυριαρχεί, τόνισε ο βουλευτής είναι αυτή των επιμέρους γνώσεων, προκειμένου να είναι πιο ισχυρή η εκμετάλλευση των ημιμαθών και των ημικαταρτισμένων. Γι' αυτό, αντί για ένα 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, προωθείται το διώξιμο των μαθητών από το Λύκειο και το σπρώξιμο στα ΤΕΕ για ψευτοκατάρτιση.

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας, αναβάθμιση των πανεπιστημίων, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και όχι προσαρμογή της Παιδείας στις απαιτήσεις της «επιχειρηματικότητας». Σχολιάζοντας τέλος τα περί διαλόγου είπε ότι η κυβέρνηση το θέλει μόνο όταν οι άλλοι αποδεχτούν τις θέσεις της, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι αποκλείει κάθε συζήτηση για την επετηρίδα, παρά το ότι το ζητάει το εκπαιδευτικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ